· · Коментари: 0
ПОРОЂАЈ

Жене се све чешће одлучују за царски рез, а ОВО СУ РАЗЛОЗИ због чега је то ПОГРЕШНО!

Жене све чешће траже порођај царским резом, а постоји најмање пет разлога зашто је боље родити природним путем.

depositphotos_228760800-stock-photo-preparation-labor-work.jpg
Фото: Депозитфото

Страх од порођаја и планирање датума рожења детета главни су разлози зашто многе жене захтевају да се породе царским резом.

Прочитајте још: Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена: Можете их се решити уз помоћ биља

- Иако у нашој земљи не постоји опција царског реза на захтев, он је у приличној мери заступљен - каже др Јелена Стаменковић Дуканац из Гинеколошко-акушерске клинике Клиничког центра Србије.- По броју урађених царских резова Србија заузима шесто место у Европи. Заправо, број царских резова се знатно повећао у последње две деценије.

Ко мора на царски рез?
Не рачунајући здравствене разлоге због којих треба обавити царски рез, као што су хипертензија, дијабетес и остала обољења трудница, чест разлог је и стање после обављеног претходног царског реза. Међутим, и труднице са тешким плућним обољенима не смеју да иду на рез, а не препоручује се ни уколико постоје генетске аномалије плода.

Зашто одабрати природни порођај?

- Далеко више је разлога зашто трудница треба да се породи природним путем - каже др Стаменковић Дуканац.

Деца рођена царским резом имају више рестораторних проблем.

Научници су доказали да бебе рођене царским резом имају незрелија плућа, због чега чешће имају респираторне проблеме и склоност ка плучним болестима. Због анестетика бебе се спорије адаптирају на спољашње окружење.

- Многе проблеме има и мајка, попут ризика од настанка тромбозе и инфекција, са лактацијом, отежаним дојењем и првог контакта са бебом -рекла је Стаменковић Дуканац.

Малишани рођени природним путем имају већи коефицијент интелигенције у односу на бебе рођене царским резом, тврде научници са Јејла.

Прочитајте још: Знате ли зашто мајке плачу на венчањима своје деце? Није срећа у питању, а разлог је поражавајућ

Паметније бебе

Разлог су протеини УЦП2 који утичу на интелигенцију, а чији је ниво повећан у мозгу деце рођене природним путем. Ови резултати истраживања веома су важни због све већих захтева жена да се породе царским резом, чију оправданост треба ставити под знак питања.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.