Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НОВА ГОДИНА

Ове СТВАРИ не треба радити ПРВОГ ЈАНУАРА: Како да привучете МИР, НОВАЦ и СРЕЋУ?

Верује се да како вам година почне, тако ће се и завршити.

1641041240_woman-ga71ef1fa0_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Без обзира да ли себе сматрате сујевјерном особом, нека мала правила и ритуали се провлаче из године у годину, тако да су на одређени начин постали део наше културе. Можете их испратити или не, у сваком случају, забавно је знати да се нека од сујеверја односе ушраво на улазак у нову годину.

У наставку следе најчешћа веровања када се ради се о правилима понашања која важе за дан уочи нове године, као и првог јануара, а за која се верује да ће у наредној години донети срећу.

Прочитајте још: Како се правилно пише СРЕЋНА НОВА 2022. ГОДИНА? Која слова треба да буду велика, а која мала?

Новогодишња вечера

Када је празнична трпеза у питању, према веровању неких култура, ако припремате јело од меса, пожељно је да то буде месо животиња које немају крила (дакле, без пилетине и ћуретине). Према одређеним народним веровањима, тиме обезбеђујете да благостање остане у вашој кући, односно да срећа не "одлети" са вашег стола.

Радна година

Обавите неки симболичан посао првог дана Нове године, иако је празник. Ако сте на поклон добили роковник, упишите датум, неколико речи... Размишљајте о послу макар пар минута тог дана. 

Према веровању, овај чин симболизује да ћете у току наредне године имати довољно посла и да ћете га са вољом радити.

Пољупци за срећу

У поноћ обавезно поделите пољупце са драгим особама. То се сматра потврдом да ће и у предстојећој години ваша љубав и блискост трајати.

Односи са другима

Слично обичају који важи за Божић, важно је и ко ће после поноћи, односно 1. јануара, први ући у ваш дом. Ово је важно зато што се сматра да ће та особа значајно утицати на ваш живот у наредној години.

Новац

На самом почетку године, избегните позајмљивање новца. Симболика је јасна - указује на то да ћете у току године имати материјалних проблема, односно да нећете имати новца у довољној мери.

Ово веровање се сигурно не поклапа са вашом досадашњом праксом, а то је да 1. јануара не би требало ништа износити из куће. Иако сви волимо да разменимо колаче, разне посластице и јела која смо припремили за новогодишњу ноћ, ипак, по овом веровању то не би требало радити. Почастите све ваше госте, то је свакако добар знак, али приликом посете другима не носите ништа од јела. За то, сачекајте 2. јануар.

Здравље укућана

У неким културама прање веша 1. јануара је неприхватљиво. Наиме, сматра се да је прање било чега потребно свести на најмању могућу меру, јер би могло лоше утицати на здравље укућана у наредној години.

Исто тако, потрудите се да будете пажљиви са посуђем и уопште ломљивим стварима, јер се разбијање ствари сматра призивањем несреће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas