· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Превише размишљања је ШТЕТНО: Ово су ТРИ ефикасна начина за спречавање сувишних мисли

Претерано размишљање може утицати на ментално здравље.

1632992706_woman-gb56498dc2_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

У психологији постоји термин руминација, који означава премишљање, односно прекомерно размишљање, које је углавном беспотребно и оптерећујуће.

Иако је у неким случајевима добро дубље размислити и сагледати све чињенице, није добро да то чините због сваке ситнице, јер овакав начин размишљања временом може постати исцрпљујућ, посебно за мозак, којем је с времена на време потребан квалитетан одмор.

Прочитајте још: Понављајте их сваког дана: Пет МАГИЧНИХ реченица које смањују СТРЕС

Уколико мислите да је немогуће зауставити налет мисли, препоручујемо вам четири практична и ефикасна начина за спречавање прекомерног размишљања.

Уведите сатницу за размишљање

Ако стре преко целог дана опседнути беспотребним мислима, покушајте да уведете себи сатницу - на пример, наредите себи да ћете о свему томе што вас мучи размишљати од 13.00 до 13.30, или од 20.00 до 20.30.

Фото: Пиксабеј

Ако се налет мисли појави у неко друго, а не време које сте одредили, није дозвољено да размишљању посветите пажњу, већ сачекајте да дође сатница коју сте предвидели за то.

Само реците: "Размишљаћу о овоме касније", и наставите да се бавите свакодневним послом.

Временом ће се беспотребно размишљање смањивати, а сходно томе можете скраћивати време које сте одредили за то.

Постаните свесни себе

Према студијама, многи појединци који се боре са руминацијом, имају низак ниво самопоштовања.

То је дешава из разлога зато што се верује да особа није способна да лако превазиђе изазове, већ мора додатно да се потруди како би надокнадила своје недостатке, а то чини управо непотребним и претераним размишљањем.

Фото: Пиксабеј

Уколико сте се препознали у овом длеу, савет стручњака је да будете нежнији према себи, и да не тежите перфекцији. Будите позитивни, и опустите се - тада ће се проблеми и изазови решавати много лакше.

Контролишите стрес

Стрес је чест узрок претераног размишљања, а што се човек налази под већим стресом, тада мисли постају збрканије и узнемиреније, због чега долази до озбиљног премишљања.

Мање стреса - мање размишљања.

Ово је посебно испољено данас, у ужурбаном 21. веку, када се у току дана редовно сусрећемо са стресом. Због тога треба знати како контролисати стрес: медитација, физичка активност и време проведено са пријатељима у природи су прави начини за контролисање и ослобађање од стреса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.