Oglas
· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Previše razmišljanja je ŠTETNO: Ovo su TRI efikasna načina za sprečavanje suvišnih misli

Preterano razmišljanje može uticati na mentalno zdravlje.

1632992706_woman-gb56498dc2_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

U psihologiji postoji termin ruminacija, koji označava premišljanje, odnosno prekomerno razmišljanje, koje je uglavnom bespotrebno i opterećujuće.

Iako je u nekim slučajevima dobro dublje razmisliti i sagledati sve činjenice, nije dobro da to činite zbog svake sitnice, jer ovakav način razmišljanja vremenom može postati iscrpljujuć, posebno za mozak, kojem je s vremena na vreme potreban kvalitetan odmor.

Pročitajte još: Ponavljajte ih svakog dana: Pet MAGIČNIH rečenica koje smanjuju STRES

Ukoliko mislite da je nemoguće zaustaviti nalet misli, preporučujemo vam četiri praktična i efikasna načina za sprečavanje prekomernog razmišljanja.

Uvedite satnicu za razmišljanje

Ako stre preko celog dana opsednuti bespotrebnim mislima, pokušajte da uvedete sebi satnicu - na primer, naredite sebi da ćete o svemu tome što vas muči razmišljati od 13.00 do 13.30, ili od 20.00 do 20.30.

Foto: Piksabej

Ako se nalet misli pojavi u neko drugo, a ne vreme koje ste odredili, nije dozvoljeno da razmišljanju posvetite pažnju, već sačekajte da dođe satnica koju ste predvideli za to.

Samo recite: "Razmišljaću o ovome kasnije", i nastavite da se bavite svakodnevnim poslom.

Vremenom će se bespotrebno razmišljanje smanjivati, a shodno tome možete skraćivati vreme koje ste odredili za to.

Postanite svesni sebe

Prema studijama, mnogi pojedinci koji se bore sa ruminacijom, imaju nizak nivo samopoštovanja.

To je dešava iz razloga zato što se veruje da osoba nije sposobna da lako prevaziđe izazove, već mora dodatno da se potrudi kako bi nadoknadila svoje nedostatke, a to čini upravo nepotrebnim i preteranim razmišljanjem.

Foto: Piksabej

Ukoliko ste se prepoznali u ovom dleu, savet stručnjaka je da budete nežniji prema sebi, i da ne težite perfekciji. Budite pozitivni, i opustite se - tada će se problemi i izazovi rešavati mnogo lakše.

Kontrolišite stres

Stres je čest uzrok preteranog razmišljanja, a što se čovek nalazi pod većim stresom, tada misli postaju zbrkanije i uznemirenije, zbog čega dolazi do ozbiljnog premišljanja.

Manje stresa - manje razmišljanja.

Ovo je posebno ispoljeno danas, u užurbanom 21. veku, kada se u toku dana redovno susrećemo sa stresom. Zbog toga treba znati kako kontrolisati stres: meditacija, fizička aktivnost i vreme provedeno sa prijateljima u prirodi su pravi načini za kontrolisanje i oslobađanje od stresa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas