Oglas
· · Komentari: 1
VODIČ ZA PLAŽU

Pre SUNČANJA se obilno mažite HUMEKTANTOM i imaćete ten kao BIJONSE

Da se ne bismo krili od sunca, već mu se ponosno pokazali, važno je da znamo kako na pravi način da zaštitimo kožu.

1597586223_Depositphotos_378315064_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Izreka "Ko se sunca krije, bolje da ga nije" više nije aktuelna, jer sunčevi zraci, uz sve blagodeti koje daruju našem organizmu, oštećuju kožu, što je najizraženije u letnjim mesecima, odnosno vremenu koje provedemo na plaži, u moru ili bazenu.

Pročitajte još: Otvorite širom vrata: KOŽA se vraća i to u obliku OZNA mantila!

Telo ne popravlja štetu
Slana ili hlorisana voda, udružena sa toplim vetrom, uz štetno UV zračenje, narušava prirodnu barijeru kože, isušujući je. UVA zraci oštećuju kožu tako što razgrađuju važne proteine i vlakna, poput kolagena i elastina. Takođe, oni potiskuju naš imuni odgovor, pa telo nije u stanju da "popravi" štetu, što vodi do preranog fotostarenja kože.

Američki stručnjaci iz oblasti dermatologije savetuju kako da negujemo kožu pre, tokom i posle sunčanja.

Pre plaže/bazena

Celodnevno izlaganje suncu nalik je maratonskom izazovu za kožu, što znači da morate da je hidrirate pre "trke".

Pre odlaska na plažu mažite se kremama.

Prema rečima dr Šarin Laflin, dan ranije trebalo bi naneti nekoliko različitih slojeva hidratantnih sastojaka. Serumi koji sadrže humektante (ovlaživače) "izvlače" vodu na površinu kože. Hijaluronska kiselina takođe je dobra, jer vezuje podstiče stvaranje kolagena i elastina.

Depilacija 24 časa pre sunca i voćne kiseline na koži treba izbegavati.

Trebalo bi da izbegavamo tretman baziran na retinolu ili AHA voćnim kiselinama, tri dana pre odlaska na plažu. Pomenuti proizvodi obavljaju piling, čineći "novu" kožu tanjom, osetljivijom i pogodnijom za nastanak opekotina. Takođe, trebalo bi izbegavati depilaciju najmanje 24 sata pre odlaska na plažu,

Pročitajte još: Saveti za negu KOVRDžAVE ILI TALASASTE KOSE: Potrebno joj je više nego što smo mislili

Koriste balzam
Koristite balzam za usne sa faktorom 15, najbolje onaj koji je delotvoran nekoliko sati i sadrži aloja veru ili ulje avokada. Ne zaboravite da se hidrirate - pijte dovoljno vode, a unosite i onu bogatu elektrolitima.

Gde god se sunćali štitite se Foto: Depozit

Na plaži/bazenu

Kreme za zaštitu od sunca nanosite najmanje 15 minuta pre izlaganja suncu. Ne zaboravite često zanemarene šake, stopala, uši, vrat i poprsje.

Lice namažite najjačim fatorom od 100!

Na lice stavite kremu sa najjačim zaštitnim faktorom od sunčevih zraka - od čak 100! Obilno namažite predeo sklon borama, na slepoočnicama i između obrva, iznad korena nosa.

Neka torba ima više krema nego hrane Foto: Depozit

Posle sunčanja

Cilj je da se nadoknadi vlaga izgubljena tokom ovakvog dana. Najpre dobro očistite kožu, pogotovo ako ste koristili kreme sa cink-oksidom. Sledi podmlađivanje: nanosite, u slojevima, proizvode koji sadrže antioksidanse i hijaluronsku kiselinu.

Počnite hidrantnom kremom sa alojom ako ste izgoreli, pa nanesite krem sa C vitaminom.

Snažni oksidansi, poput aloje vere i vitamina C, "brišu" oštećenja nastala UV zračenjem. Počnite sa nečim laganim a hidratantnim, na bazi aloje, pogotovo ako ste izgoreli. Kada upije, nanesite kremu na bazi ši putera, papaje i vitamina C.

Pročitajte još: Savet DERMATOLOGA: Da li da se TUŠIRATE UJUTRU ili UVEČE?

Istraživanja pokazuju da zaštita od sunca kremama nije dovoljna kada dođe do blokade slobodnih radikala, ali nanošenje vitamina C direktno na kožu može da umanji pigmentaciju i stvaranje bora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas