· · Komentari: 0
somelijer u kući

Serviranje vina - sva pravila na jednom mestu: Ako imate jeftino vino u kući, naučite kako da mu poboljšate ukus!

Osnove posluživanja vina, uključujući savete za odabir pravih čaša, do sipanja vina bez prosipanja. Neki od ovih saveta će čak poboljšati ukus vina.

1623326075_Depositphotos_161946852_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit

1. Pravilna čaša učiniće ukus bilo kog vina boljim

Džordž Ridel, austrijski proizvođač stakla, 10. generacije, 1986. godine izašao je sa linijom pristupačnih mašinski izrađenih kristalnih čaša nazvanih Vinum. Linija je imala različite oblike stakla za različite vrste vina. To je izazvalo veliku zabunu.

Potrošači su navikli da koriste samo jednu čašu za vino i činilo se da je linija Vinum potpuno promašena. Džordž Ridel je odmah smislio rešenje, počeo je da organizuje „degustacije iz vinskih čaša“ kako bi iz prve ruke dokazao razliku koja se pravi.

Pročitajte još: Najbolja ZAMENA ZA JAJA u receptima! 5 namirnica koje treba da imate pri ruci (RECEPT)

Naučite zašto su određeni oblici vinskih čaša bolji za određene vrste vina od drugih. Koristite ovo znanje za pronalaženje najboljih 1 ili 2 oblika stakla za vašu vlastitu kućnu kolekciju.

2. Vino je najbolje poslužiti blago hladno

Svi ste već iskusili koliko različit ukus kafe, čaja ili soka može da bude, ako se služi na različitim temperaturama. Ista ta ideologija važi i za vino. Takođe, neke delikatnije cvetne arome u finim vinima potpuno su prigušene na preterano hladnim temperaturama ili prebrzo sagore kada je vino pretoplo.

Blago rashlađeno vino
Prikriva sve "oštre" arome u vinima. Vino koje se služi na temperaturi većoj od 20 stepeni će imati više alkoholnog mirisa zbog povećanog isparavanja etanola.

Crveno vino: ima bolji ukus ako se služi malo ispod sobne temperature.

Belo vino: odličnog je ukusa sa oko 5-15 stepeni. 

Penušava vina: Pristupačne penušare odlično se pokazuju na temperaturama od 3-7 stepeni.

3. Usavršite ritual otvaranja flaše vina

Postoji mnogo različitih vrsta otvarača vina. Većina nas odmah shvati mehanizam ubadanja vadičepa u čep i upotrebe poluge za podizanje plute, međutim, mali detalji nas zbunjuju.

Skidanje folije: sa gornjeg ili donjeg dela?

Somelijer uvek preseca foliju na donjoj usni. To je tradicija jer su se folije prethodno pravile od olova. Takođe, ovaj metod smanjuje mogućnost prosipanja zaostalih kapljica prilikom sipanja vina. S druge strane, rezači za foliju dizajnirani su za rezanje vrha usne. Sečenje gornje usne je vizuelno privlačnije i idealno za trenutke u kojima je vino izloženo (kao na degustaciji vina).

Gde ubosti čep?

Otvarač zabodite u čep malo izvan centra. Želite da radijalni prečnik crva („crv“ je kovrdžasti deo otvarača za vino) bude centriran tako da je manja verovatnoća da će pocepati čep.

Pretakanjem vina u dekanter poboljšavate ukupni ukus vina.

Čuvajte čep da se ne slomi

Potrebno je oko sedam okreta da se crv ubaci na najbolje mesto, iako se otvarači vina razlikuju. U osnovi, vadičep treba umetnuti u čep otprilike jedan zavoj manje nego do kraja. Neka fina vina imaju dugačke čepove, pa je potrebno ugurati vadičep do kraja.

4. Pretakanje vina

Pretakanje je jedina stvar koju uvek zaboravimo da uradimo, a koja će u velikoj meri poboljšati ukus crvenog vina.

Klasična metoda je sipati vino u stakleni vrč ili dekanter za vino i ostaviti da odstoji oko 30-45 minuta. Brži način je upotreba vinskog aeratora koji gotovo trenutno dekantira vino.

Izuzev vrlo starog crvenog i belog vina, gotovo nijednom drugom vinu neće naštetiti dekantiranje.

Pročitajte još: PREDJELO U ČAŠI - novi trend u serviranju hrane: Izgleda fantastično, a lako se pravi! (FOTO)

Ako redovno kupujete jeftinije vino, nije retko da osetite miris trulih jaja ili kuvanog belog luka. To se dešava čak i kod nekih finih vina. Uprkos svojoj aromi sličnoj sumporu, ovi mirisi ne potiču iz sulfita i ne mogu nam naškoditi.

To je manja vinska greška koja nastaje kada vinski kvasac tokom fermentacije ne dobije dovoljno hranljivih sastojaka, često tokom velikih fermentacija industrijskog stepena.

Otarasite se neprijatnog mirisa jeftinog vina
Aromu "trulih jaja" uklonite mešanjem potpuno srebrnom kašikom ili komadom srebrnog nakita.

Dekantiranje jeftinog vina često će promeniti hemijsko stanje ovih smrdljivih jedinjenja arome, čineći ih ukusnijim.

5. Sipanje vina u čašu

Boca vina sadrži nešto više od 0,75 litara vina.

U tipičnu vinsku čašu može da stane 0,3 do 0,4 litre vina i dizajnirana je da zadrži aromu.

Čašu nemojte puniti do vrha, kako ne biste pokvarili aromu.

Vinska čaša se pravilno drži tako što je uhvatite za stopicu, kako se ne bi ugrejalo između vaših dlanova.

6. Držanje vinske čaše

Dakle, sad kad je vaše vino u čaši, kako treba da se nosite sa nezgodnom, teškom čašom? Čini se logičnim da čašu popijete, međutim vaše ruke će zagrejati vino, pa ga držite za nožicu.

To je jedina tajna za rukovanje vinom koju primenjuje vinska elita.

Pročitajte još: Ovo je NAJSKUPLJI SLADOLED na svetu: Od cene i sastojaka će vam se zavrteti u glavi! (FOTO/VIDEO)

7. Koliko se vino drži nakon otvaranja?

Većina vina neće izdržati tokom noći ako boca ostane otvorena. Evo nekoliko saveta za čuvanje otvorenih vina: 

Konzerveri za vino su sjajni, koristite ih.

Otvorena vina čuvajte u frižideru (ili frižideru za vino ako ga imate!). Hladnoća će održati vino svežim.

Držite vino podalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote (kao iznad frižidera ili rerne.)

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.