· · Komentari: 0
Obavezno

Mnogi roditelji ne poštuju PRAVILO koje se tiče dece, a kazna je 120.000 DINARA

Strogi propisi važe u svim zemljama kroz koje prolaze naši turisti i policija ih rigorozno kontroliše

1594025751_zeljkoknezevic-.jpg
Foto:Ž.Knežević

Krenuli ste sa pododicom na more sopstvenim automobilom. Jedna od najvažnijih stvari, koja se tiče bezbednosti, je svakako odgovarajući prevoz dece. 

Da vas podsetimo šta kažu propisi:

U Srbiji na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Na prednjem sedištu u automobilu mogu da se prevoze deca starija od 12 godina, koja su viša od 135 centimetara. Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi. Izuzetno, dete do tri godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu, korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Foto:P.Živković

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila.

Pročitajte još:Šta vam je sve potrebno kada putujete kolima u inostranstvo?

Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04. Mlađa deca moraju da putuju propisno vezana u auto-sedištima ili na posebnim podmetačima za stariju decu (za decu čija je težina od 15 do 36 kilograma), takozvanim busterima, koji imaju atest bezbednosti. Nažalost, kontrole u Srbiji su pokazale da i dalje mali broj roditelja poštuje ove propise.

Situacija u drugim zemljama

Treba da znate da su šanse da u inostranstvu prođete bez kazne za ovaj prekršaj minimalne.

U Bugarskoj dete mlađe od 3 godine mora biti vezano u dečjem sedištu koje odgovara telesnoj visini i težini deteta. Dete starije od 3 godine i visine do 150 cm može se prevoziti u vozilu bez dečjeg sedišta ali samo na zadnjem sedištu vezano.

U Hrvatskoj dete mlađe od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, izuzetak je dete mlađe od 2 godine ukoliko se prevozi u dečjem sedištu okrenuto unazad na suvozačkoj strani, samo ukoliko postoji mogućnost da se vazdušni jastuk isključi automatski. Dete do 5 godina starosti na zadnjem sedištu mora sedeti u dečijem sedištu koje je prilagođeno njegovoj visini i težini. Deca od 5-12 godina takođe mogu sedeti u auto busteru vezana sigurnosnim pojasom.

Foto:P.Živković

U Mađarskoj dete niže od 150 cm mora sedeti u dečijem sedištu koji odgovara težini i visini deteta. Dete takođe može da se vozi u dečijem sedištu okrenuto unazad na suvozačevoj strani, ali samo ukoliko vazdušni jastuk može da se ručno deaktivira.

U Severnoj Makedoniji dete mlađe od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, izuzetak je dete mlađe od 2 godine ukoliko se prevozi u dečijem sedištu okrenuto unazad na suvozačkoj strani ali samo ukoliko se vazdušni jastuk može mehanički isključiti. Dete do 5 godina starosti na zadnje sedištu mora sedeti u dečijem sedištu koje je prilagođeno njegovoj visini i težini. Deca od 5-12 godina treba da sede u auto busteru vezana sigurnosnim pojasom.

I u Bosni i Hercegovini dete mlađe od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, izuzetak je dete mlađe od 2 godine ukoliko se prevozi u dečijem sedištu okrenuto unazad na suvozačkoj strani, samo u slučaju da postoji mogućnost da se vazdušni jastuk mehanički isključi. Dete do 5 godina starosti na zadnjem sedištu mora sedeti u dečijem sedištu koje je prilagođeno njegovoj visini i težini. Deca od 5-12 godina moraju sedeti u auto busteru vezana sigurnosnim pojasom.

Pročitajte još: Granice se otvaraju posle korone: Vozači, ukoliko ne budu OPREZNI, platiće kaznu i do 2.000 EVRA!

U Crnoj Gori dete mlađe od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, izuzetak je dete mlađe od 3 godine ukoliko se prevozi u dečijem sedištu okrenuto unazad na suvozačkoj strani i samo ukoliko se vazdušni jastuk može mehanički isključiti. Dete do 5 godina starosti na zadnje sedištu mora sedeti u dečijem sedištu koje je prilagođeno njegovoj visini i težini. Deca od 5-12 godina mogu sedeti u auto busteru vezana sigurnosnim pojasom.

Pročitajte još: Ako se ne održava pravilno može izazvati zdravstvene probleme: Kada je pravo vreme da se klima u autu servisira?
Najomiljenija destinacija naših turista Grčka,ima veom stroge propise o prevozu dece. Tako dete mlađe od 11 godina i do 135 cm mora biti vezano u dečijem sedištu koje odgovara detetovoj visini i težini. Dete takođe može biti smešteno na suvozačevom mestu u dečijem sedištu okrenutom unazad, ali samo ukoliko se vazdušni jastuk može mehanički deaktivirati.

Kazne su paprene i kreću se od 500 do hiljadu i više evra. U Srbiji je kazna 120.000 dinara.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.