Oglas
· · Komentari: 1
I LETI I VOZI

NAUČNA FANTASTIKA JE POSTALA STVARNOST: Poleteo prvi leteći automobil, TRANSFORMIŠE se, pa spusta na put! (VIDEO)

Pogledajte kako leteći automobil poleće sa aerodroma, bude avion, a onda nastavlja vožnju kao automobil

1625118462_leteci_automobil_foto_yt_0.jpg
Oglas

Decenijama nam se obećavaju leteći automobili, ali konačno se čini da je naučna fantastika postala stvarnost.

Prvi let trajao 35 minuta

Ove nedelje je prototip letećeg automobila završio 35-minutni let između dva aerodroma, sleteo, zatim se transformisao i odvezao se niz put. Razvio ga je Klejn Vižn, a "leteći automobil" koristi BMW-ov motor i radi na uobičajenom benzinskom gorivu.

Ima uska krila koja se sklapaju i uvlače u automobil kada dođe vreme za vožnju po putevima. Ovonedeljni let, koji je održan između aerodroma u Nitri i Bratislave u Slovačkoj, obavio je kreator "letećeg automobila" profesor Stefan Klajn.

- Ovaj let započinje novu eru dvostrukih transportnih vozila. Otvara novu kategoriju prevoza i vraća slobodu prvobitno pripisanu pojedinačnim automobilima - rekao je profesor Klajn nakon završetka leta.

Anton Zajac, suosnivač kompanije Klajn Vižn, dodao je: "Leteći automobil više nije samo dokaz koncepta; leteći na 2.500 metara visine brzinom od 170 km/h, pretvorio je naučnu fantastiku u stvarnost."

Automobil je sposoban da prevozi dve osobe koje teže ukupno do 200 kg i do sada je ostvario 40 sati leta. Prema kompaniji Klajn Vižn, prototipu "AirCar-a" trebalo je dve godine da se razvije, a proizvodnja je koštala manje od dva miliona evra - otprilike 1,7 miliona funti.

Transformiše se iz aviona u automobil

Potrebno je nešto manje od tri minuta da se transformišete iz aviona u automobil.

- Automatizovani prelazak sa putničkog na leteće vozilo i obrnuto, izbacivanje-uvlačenje krila i repa nije samo rezultat pionirskog entuzijazma, inovativnog duha i hrabrosti; rezultat je odličnog inženjerskog i profesionalnog znanja - rekao je dr Branko Sarh, viši tehnički saradnik u kompaniji Boing. Naravno, pre nego što vidite "AirCars" u salonima širom sveta, vozilo će morati da prođe sve vrste testiranja i sertifikata.

I, naravno, svako ko ga dobije moraće da ima pilotsku i vozačku dozvolu. Ipak, to je uzbudljiva perspektiva.

Dr Stefan Rajt, stariji istraživač u oblasti avionike i letelica sa Univerziteta zapadne Engleske rekao je za BBC: "Moram da priznam da ovo izgleda zaista kul - ali imam stotinu pitanja o sertifikatima."

- Svako može da napravi avion, ali trik je u tome da se napravi onaj koji leti, leti i leti više od milion sati, sa osobom za volanom, bez incidenta. Jedva čekam da vidim papir koji kaže da je ovo sigurno za letenje i za prodaju.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas