· · Komentari: 0
TRADICIJA

Najbolji domaći DžEM OD ŠLJIVA bez šećera (RECEPT/VIDEO)

Ovo je jedan od tradicionalnih ukusa koji su obeležili mnoga detinjstva

1663189883_dzem.png
Foto: InstagramScreenShot/bigmama_healthyfood

Kupovni džmovi prepuni su imulgatora, šećera o različitih konzervanasa. Osim toga mogu stajati i do deset puta skuplje u odnosu na teglu džema koju lako možete napraviti na svom šporetu.

Pročitajte još: Čarobni napitak - čaj od crnog BIBERA: Idealan za trudnice, reguliše holesterol, pomaže kod reume i zatvora

Donosimo vam recept iz kuvara naših baka za džem bez šećera i konzervanasa-

Sastojci:

  • 1,5 kilograma šljiva
  • 50 grama zaslađivača
  • 30 grama čia semenki
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta

Priprema:

Šljive najpre dobro operite, isecite na polovine i izvadite semenke. Poređajte ih u vatrostalnu činiju i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvadite i kratko sameljite u secku.

Kada to uradite, prespite smesu u šerpu, dodajte čia semenke, zaslađivač i cimet i ostavite na tihoj vatri da proključa oko 10 minuta. Vruć džem potom sipajte u vruće tegle.

Pročitajte još: NAR u službi lepote: Razlozi zbog kojih ovo zdravo voće treba stavljati na lice

Možete zasladiti i urmama, biće dovoljno oko 100-150 grama, dodajte ih prilikom mlevenja pečenih šljiva u secko pa zatim dodajte čia semenke i cimet pa ukuvajte. Ukoliko se odlučite da zasladite medom preporučila bih vam da njega dodate skroz na kraju, nakon što se džem ukuva kako ne bi bio dugo izložen visokoj temperaturi i izgubio većim delom nutritivne vrednosti.

Od ove količine dobićete oko 700grama džema. Rok trajanja je 7 do 10 dana u frižideru.

Ukoliko želite da ga čuvate duže, onda vruć džem sipajte u vruće tegle , napunite, zatvorite dobro poklopcem i okrenite teglu naopačke, ostavite da se tako ohladi. Ukoliko ste sve dobro obavili poklopac bi trebao da bude blago ulegnut, i na taj način ste prirodno pasterizovali džem i produžili rok trajanja. Nakon otvaranja takodje važi pravilo da ga upotrebite u roku od 7 do 10 dana, zato je praktičnije puniti manje teglice

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.