· · Komentari: 0
TORTE

Božićna trpeza zaslužuje dobru tortu: REFORMA od 5 sastojaka (RECEPT)

Čuvena torta reforma zahteva malo više pažnje i umeća, ali njen ukus dovoljna je nagrada za trud!

1609423654_reforma.jpg

Najbolje torte prave se od najmanje sastojaka, a takav je slučaj i sa "reformom". Ipak, potrebno je strpljenje, dobra priprema i sigurna ruka.

Pročitajte još: Korak po korak: Napravite sa decom kućicu od medenjaka! (FOTO)

Sastojci:

Sok od mandarina
Sokom od mandarina možete da pokvasite koru, biće ukusnija!
  • 10 jaja
  • 300 grama oraha
  • 20 kašika šećera
  • 150 grama crne čokolade
  • 250 grama butera

Priprema kore:

Deset žumanaca ubacite u manju šerpu da ih kuvate na pari, a deset belanaca u posudu u kojoj ćete ih izmutiti za krem.

Prvo uljkučite rernu, pa razdvojte žumanca

Uključite rernu i pleh obložite pek-papirom, Belanca izmutite mikserom i kada polako dodajte šećer. Kada se lepo umute belanca počnite da dodajete kašikom orahe. Isključite mikser i polako varjačom izmutite orahe sa belancima i šećerom. Mešajte podizanjem odozdo ka gore. Sipajte u pleh, kašikom izravnite površinu i stavite u zagrejanu rernu da se peče.

Reforma se pravi bez brašna Foto: A. M.

Kora se peče najmanje 20 minuta na 180 stepeni, ali znaćete da je gotovo kada promeni boju. Tada čačkalicom probodite testo, pa ako je vrh vlažan - pokrijte koru i pecite je još malo. Izvadite koru, presecite na pola i pokrijte čistom krpom da se ohladi.

Priprema krema:

U šerpicu u kojoj su žumaca sipajte 10 kašika šećera i stavite je u dublju šerpu u kojoj je voda. Uključite ringlu i mešajte žumanca polako i neprestano. Mala šerpa ne sme da bude oslonjena na dno velike nego na ručke. Znaćete da je krem gotov kada počne da se zgušnjava, menja boju u svetliju. Tada dodajte otopljenu čokoladu i mešajte da se sjedini.

Pročitajte još: Ove TORTICE su preteča kapkejkova, ukusnije su i zdravije! Treba vam samo ČAŠA (FOTO)

Sklonite krem sa pare i ubacite buter. Mešajte dok se ne sjedini. Ostavite da se ohladi.

Kada se ohlade i kora i krem možete da filujete tortu. Reforma se ne jede istog dana, nego tek sutradan kada se stegne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.