· · Коментари: 0
СЛАТКО

Корак по корак: Направите са децом кућицу од медењака! (ФОТО)

Уколико све припремите унапред и радите стрпљиво кућица ће бити лепша него куповна.

1608726343_glavna.png
Фото: Приватна архива

Радмила Живаљевић сваке године направи невероватну кућицу од медењака, а поред искуства каже да је неопходно имати и стрпљења.

Прочитајте још: Ове ТОРТИЦЕ су претеча капкејкова, укусније су и здравије! Треба вам само ЧАША (ФОТО)

Најважнији савет је да тесто треба направити неколико дана раније, а када се испеку делови кућице морају добро да се охладе и осуше, најмање један дан. Кућица се прво украси, па тек онда лепи. Уколико ивице нису равне ножем се саструже оно што је вишак.

Лепак
Лепак за кућицу се прави од беланца и много прах шећера. Лепак мора да буде густ (загушен) и не сме да цури када се подигне кашикица у вис.
Прво се лепе зидови и добро осуше, па онда кров.

Лепком, односно глазуром се прво лепе зидови и пажљиво држе рукама неколико минута док се добро не залепе. Тек када је кућица чврсто залепљена (најмање пола сата) лепи се кров. Када се залепи кућица додатно се ојача глазуром, а онда се и украси.

Прочитајте још: Купите две крушке и направите брзо и лако овај ЕЛЕГАНТНИ слаткиш попут француских кувара (Фото)

Кућица се, дакле, прво украшава. То је најједноставније урадити бомбонама, али и глазуром, јесивим шљокицама или фонданом.

Прочитајте још: Најлакши викенд-слаткиш: Пупољци РУЖИЦА од лиснатог теста за 100 динара (ФОТО)

Рецепт за тесто:

  • 150 грама меда
  • 70 грама бутера
  • 2 јаја
  • 150 грама шећера у праху
  • 500 грама брашна
  • сода бикарбоне
  • кашикица ђумбира и цимета

Помешају се мед и бутер. Миксером се измуте два беланца, додају се два жуманца, цимет, ђумбир и шећер у праху, па мед и бутер и брашно. Тесто се направи и остави да одстоји најмање два дана. Онда се развуче, добро побрашни и исеку делови кућице.

Од вишка направите колачиће као јелке којима ћете украсити кућицу. Пече се у загрејаној рерни 20 минута.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.