· · Komentari: 0

Francuska pita sa spanaćem: Jelo koji okuplja celu porodicu!

Ovo vegeterijansko jelo se može spremati i za doručak i kao prilog raznim jelima, mada za vegeterijance ovo može biti i glavno jelo!

1648794925_francuska.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/FrenchTouch

Francuska pita je savršeno sezonosko jelo i može da se sprema sa svim sastojcima koji prate određeno doba godine, mi smo odlučili da ovo bude spanać, što i jeste glavni sastojak francuske pite.

Pročitajte još: Slana torta sa spanaćem i mocarelom! Ukusan i jednostavan recept za celu porodicu!

Sastojci: 

Za testo: 

  • 300g brašna
  • 125g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 3 kašike hladne vode
  • 1 kaščica soli

Za fil: 

  • 300g spanaća 
  • 3 jajeta
  • 250g kravljeg sira
  • 70g kajmaka 

Priprema: 

U posudu sipajte brašno i so, dodajte na kockice isečen maslac i rukama ga utrljajte u brašno da dobijete mrvičasto testo. Dodajte jaje i tri kašike hladne vode, te rukom umesite čvrsto testo. Ako je potrebno dodajte još vode. Formirajte testo u obliku diska veličine tanjira, umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite ga u frižideru. Spanać operite, izblanširajte ga i potom sitno iseckajte. Sir izgnječite viljuškom, dodajte kajmak, jaja i spanać i sve dobro promešajte. Izvadite testo iz frižidera, malo ga rukama izradite, te ga stavite u okrugli podmazan pleh. Testo izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i stavite ga da se peče oko deset minuta na 200 stepeni. izvadite ga iz rerne i preko njega raspodelite fil i vratite u rernu da se peče još 20 minuta na 190 stepeni. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.