Oglas
· · Komentari: 0

Recept za najmekšu uskršnju pogaču: Evo šta vam je sve potrebno od sastojaka

Vreme je da pripremimo recepte za Uskrs

1744537287_shutterstock_1608491200.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jaja (2 žumanca sačuvajte za premazivanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika rakije ili sirćeta
  • oko 1–1.2 kg običnog pšeničnog brašna

Priprema:

Uskršnja pogača je nezaobilazan deo svakog uskršnjeg stola. Mekana, vazdušasta i sa mirisom svežeg hleba, ova pogača donosi toplinu i miris doma. Možete je oblikovati u pletenicu, venac ili jednostavno okruglu, ali svaki zalogaj je savršen – tako mekana da se doslovno topi u ustima.

U mlako mleko dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Ostavitte 10 minuta da nadođe. U većoj činiji pomešajte jaja (ostavite 2 žumanceta za premazivanje), jogurt, ulje, sirće i nadošli kvasac. Dodajte so i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko, elastično testo.

Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko 1 sat, ili dok ne udvostruči zapreminu. Prebaci testo na blago pobrašnjenu površinu, oblikujte prema želji (npr. pletenica, pogača, rolnice…). Poređajte u pleh i ponovo ostavite da nadođe 15–20 minuta.

Premažite umućenim žumancima i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok lepo ne porumeni. Čim izvadite iz rerne, premažite puterom za sjaj i dodatnu mekoću.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas