Oglas
· · Komentari: 0

Recept za NJUJORŠKI ČIZKEJK: Evo po čemu se razlikuje od "klasičnog"

Da li ste jeli njujorški čizkejk?

1693227246_shutterstock_1276418047.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Za razliku od obične torte od sira, NJujorški čizkejk je gušći i kremastiji, a često i slađi sa dodatkom mirisa limuna i vanile. Odličan dodatak je i voćni preliv koji jednostavno možete da napravite tako da sveže ili smrznuto voće pomešate s malo limunovog soka i šećera pa kratko prokuvate, a prema želji možete dodati i neku kašičicu marmelade.

Sastojci:

Za koru:

  • 85 g putera +još malo za kalup
  • 140 g keksa po izboru
  • 1 kašika šećera u prahu

Fil:

  • 900 g krem sira
  • 250 g šećera
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 1 i ½ kašičice ekstrakta vanile
  • sitno narendana korica 1 limuna (oko 2 kašičice)
  • 1 i ½ kašičice soka od limuna
  • 3 velika jaja, plus 1 žumance
  • 200 ml kisele pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup za pečenje od 23 cm premažite puterom iznutra, a splja obložite s dva sloja aluminijumske folije.

Kekse usitnite u seckalici ili istucite čekićem za meso pa pomešajte s rastopljenim puterom i kašikom šećera. Ravnomerno ih utisnite na dno kalupa.

Pecite 10 minuta i ostavite da se hladi dok pripremate fil.

Povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni. Umutite sir na srednjoj brzini miskerom dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Postupno dodajte šećer, brašno i prstohvat soli i zatim ekstrakat vanile, limunovu koru i sok od limuna.

Umutite i jaja i žumance, jedno po jedno, a zatim ulijte i kiselu pavlaku i mutite na laganoj brzini dok se sve lepo ne sjedini. Testo treba da bude glatko, lagano i pomalo prozračno.

Stranice kalupa premažite otopljenim puterom pa stavite kalup na lim za pečenje. Ulijte fil u kalup pa pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 110 stepeni i pecite još oko 45-55 minuta. Ako lagano protresete lim, kolač bi se trebao lagano ljuljati, ali ne sme biti prevlažan.

Isključite rernu i otvorite vrata pa ostavite da se hladi unutra 2 sata. Prođite tankim nožićem uz ivicu kolača kako biste ga odvojili od kalupa. Labavo pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas