· · Komentari: 0
ispijanje koktela

Da li znate kako se pravilno pije koktel? BARMEN otkrio najveću grešku koju ljudi prave! (RECEPT/FOTO)

U razgovoru sa barmenom poznatog beogradskog kafića na Slaviji, saznali smo koja je najveća greška koju prave ljubitelji koktela.

1623851526_margarita-1839361_1920.jpg

Kultura ispijanja koktela u Srbiji

Saša (27), koji je barmen već pet godina, kaže da kultura ispijanja koktela nije razvijena u Srbiji. 

- Ne postoji mnogo mesta u Beogradu gde ćete popiti vrhunski kokteli, ali pravi ljubitelji znaju gde da idu da bi dobili najbolju uslugu. LJudi kod nas uglavnom skrnave koktele zahtevima da imaju što više alkohola u piću. Ovo je pogrešno iz razloga što svaki koktel ima svoju recepturu i sastojci su pažljivo izbalansirani.

Gosti najčešće prave grešku kod ispijanja koktela. Neki kokteli zahtevaju vreme ispijanja kraće od deset minuta.

Navodi i da se vrhunski koktel ne može napraviti za manje od deset minuta.

Foto: J. P. 

Led je deo recepta za većinu koktela

- Pravljenje koktela podrazumeva čitav niz radnji koje barmen preduzima sa dužnom pažnjom. Čaša u kojoj će se služiti koktel mora biti rashlađena, zatim se miksuju sastojci (to može biti šejkovanje, stirovanje ili blendovanje) i za kraj, treba posvetiti poseban momenat garnišu, odnosno ukrašavanju pića različitim voćem, cvetovima i slično.

Misle da će dobiti više pića ako traže koktel sa manje leda. Svaki koktel ima recepturu i od nje ne treba odstupati ukoliko je usavršena.

- Gosti greše kada traže da im se posluži koktel sa manje leda. Misle da će tako dobiti više pića u čaši, ali to je velika zabluda, jer će uvek dobiti istu količinu, budući da se koktel pravi po određenoj recepturi. Za one koji misle da ako imaju manje leda u čaši, piće će biti manje hladno, mogu da poručim da je naučno dokazano da se piće koje ima manje leda u sebi, brže hladi.

Foto: J. P. 

Kako se ispija koktel?

Najveća greška koju ljudi prave

Koktele bez leda možete da pijete tempom koji vama odgovara, ali najvažnije pravilo, gde većina gostiju greši, je da koktel koji se služi sa ledom treba da popijete za 10 minuta, maksimalno. Ovo je najoptimalnije vreme ispijanja.

Vreme ispijanja koktela je bitno iz razloga što kad se led istopi, on razvodni koktel i to više nije isto piće. Pravi znalci uvek brzo ispijaju koktele sa ledom, upravo iz ovog razloga - kaže Saša.

Recept za Margaritu

Saša je sa nama podelio recept za klasičan koktel, za koji kaže da žene najviše traže tokom cele godine.

Sastojci: 

  • 4 cl tekile
  • 2 cl tripl seka
  • 3 cl soka od limete

Pomešajte sve sastojke u šejkeru (ukoliko nemate šejker, jednostavno ih promešajte u čaši) i poslužite sa ledom.

 PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU   

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.