· · Komentari: 0
PROVERITE

OPREZ: Ovih pet predmeta ima KRAĆI ROK TRAJANJA nego što mislite

Istroše se zbog svakodnevne upotrebe.

1605107832_Depositphotos_23412212_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Mnogi od nas u kuhinji imaju bar jednu staru kuhinjsku dasku koju je koristila naša baka ili maminu varjaču iz mladosti s kojom ponekad promešamo paprikaš.

Naravno, ne pada nam na pamet da ih bacimo.Međutim, ipak bismo ih trebali izbaciti iz upotrebe i pretvoriti samo u uspomenu, jer je njihov rok trajanja odavno prošao.

Pogledajte koji to predmeti imaju rok trajanja puno kraći nego što mislite.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili kada na svojim varjačama, hvataljkama za salatu ili daskama primetite pukotine, promene boja ili osetite da je površina na delovima nepovratno omekšala. Ne zaboravite da je drvo potrošni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu. 

Pročitajte još: Ovo su namirnice koje NEMAJU ROK TRAJANJA

Foto: Depozit

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili kada promene boju, dobiju pukotine i počnu se "kidati". Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete da uklonite, onda je vreme za nove špatule.

Foto: Depozit

Pročitajte još: NIKADA ne solite kajganu, biće VODENA! Slavni KUVAR otkriva malu, ali VAŽNU TAJNU kako se spremaju jaja

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili kada primetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu. Ako želite da produžite vek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnom salvetom pre nego što u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obešenog na zid ili neku drugu površinu. 

Pročitajte još: Namirnice u FRIŽIDERU brzo izgibe svežinu? Možda ne znate OVAJ TRIK

Foto: Depozit

4. Plastične daske za rezanje – do 3 godine ili kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

Pročitajte još: Kada ste poslednji put OČISTILI FRIŽIDER? Evo lakog načina

5. Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili kada zarđaju, imaju klimavu dršku ili više ne možete da ih naoštrite. Ovi višenamenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako "istroše", pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Oštrite ih jednom sedmično kako biste im produžili vek trajanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.