· · Komentari: 0
24 SATA

Obiđite Meksiko Siti u jednom danu i u tri reči - čilakile, HAOS i zabava

Život i duh Meksiko Sitija se verovatno mogu shvatiti tek dužim boravkom u ovom neverovatnom gradu, ali njegove vibracije osetićete čim kročite na ulice

Mexico-city.jpg
Foto: pixabay

Jedan dan dovoljan je da se upoznate sa ovom živopisnom metropolom, trećem najnaseljenijem gradu u Americi i sigurno će vam pružiti solidan uvod u neke od kultura, haosa i komida koje Meksiko može ponuditi.

Meksiko Siti ima više od 20 miliona stanovnika, a istorijski centar i bašte Hočimilko su pod zaštitom UNESKO

8:00 - Krenite rano i iskoristite istorijski centar grada za doručak sa srdačnim domaćinima i velikim izborom specijaliteta. Popularni “Cafe El Popular” je žarište koje je živo 24 sata, a omiljeno je i meštanima i putnicima, tako da možete biti sigurni da ste u pravim rukama. Naručite značajne i ukusne čilakile i obavezno popijte kafu. Ako vam ova opcija doručka privlači pažnju, na svakom koraku možete pronaći i ulične prodavce guajolote (Chilakuil sendviče) za poneti.

Pročitajte još: Cvijeta je bila u Dolini SMRTI iz koje se mnogi nisu VRATILI, a pročitajte kako je ona USPELA (FOTO/VIDEO)

9:00 – Prva stanica bi, definitivno, trebalo da bude Palacio de Bellas Artes,kulturni centar i muzej, čak i ukoliko se samo odlučite da dođete do ove građevine ona će vas oduševiti impresivnom arhitekturom svog veličanstvenog zdanja. Uputite se ulicom Avenida Cinci de Mayo, prolazeći prelepom šetališnom zonom Casa de Los Azulejos, pre nego što stignete do muzeja Bellas Artes.


Muzej Palacio de Bellas Artes, Foto: Depositosphoto

11:00 - Nakon što završite sa uživanjem u brojnim eksponatima, koje Palacio de Bellas Artes može da ponudi uključujući i zidne freske legendarnog Dijega Rivera, prošetajte dalje niz Paseo de la Reforma prema Boskue de Chapultepec, jednog od najvećih gradskih parkova na južnoj hemisferi. Ova ruta će vas provesti pored nekih od najvažnijih znamenitosti u gradu, uključujući statue Angel de la Independencia i Diana la Cazadora.

Pročitajte još: Da li znate koji evropski grad ima BRDO od čokoladnih jaja?

11:30 - Pobegnite iz zaleđa Meksiko Sitija na neko vreme u ovu popularnu i mirnu oazu koju pruža
najveći gradski park. Turisti ovde imaju priliku da hrane veverice, ali da se voze mini vozom do dvorca Chapultepec ili pogledaju neku od soba u ogromnom Muzeju antropologije. Bez obzira kako se odlučite da provodite vreme u parku, svakako je preporuka da se konzumirate i uličnu hranu sa jedne od brojnih štandova smeštenih u celom parku.


Dvorac Chapultepec, Foto: Depositoshoto

14:00 - Krenite metroom u pravcu Colonia Roma, delu grada koji je nekada bio kolonija, a danas samo oblast naseljena Romima deklarisanim u dve nacionalne manjine. Ovde turisti mogu provesti popodne obilazecći neke od fantastičnih galerija savremene umetnosti, kupujući u nekom od odličnih butika ili da samo odmaraju na plažama. Takođe ovde se može naći veliki broj odličnih kafića u kojima možete ručati ili probati alkoholni sladoled u Helado Obscuro.

Pročitajte još: Antonije iz Arilja u med i rakiju stavlja ZLATNE LISTIĆE: Turistima omiljen suvenir, a evo i koliko košta (FOTO)

17:00 - Nakon dugog dana i šetnje, uputite se u oblast La Condesau, oivičenu širokim bulevarima sa bogatim drvoredima i pokušajte da nađete mesto u popularnoj “Cafebreria El Pendulo” koja već decenijama nudi najbolju kafu u ovoj prestonici ili uživajte u nekoj od popularnih knjižara –kafeterija.


Statua Angel de la Independencia, Foto: Depositphotos

18:00 - Nakon što ste malo napunili baterije, vratite se natrag do istorijskog centra i uputite se do Torre Latino americana da uživate u pogledu na najznamenitiji deo Meksiko Sitija. Turistički vodiči preporučuju i “Miralto bar” na 41. spratu koji nudi pivo i koktele iznenađujucće povoljnih cena i nezaboravan pogled preko megalopolisa Meksiko Sitija. Ako stignete tamo u pravo vreme, možete gledati kako sunce zalazi iza planinskih pozadina.

Pročitajte još: Šta turisti najviše vole da posete u Beogradu? Pogledajte koje su najpozantije "selfi tačke" srpske prestonice


Cafe de Tacuba, Foto: Pinterest

20:00 - Da biste zaokružili dan, a ako nemate budžet, isprobajte Mercado Roma za zajedničko,
gurmansko ručanje ili se približite istorijskom centru i ručajte u “Cafe de Tacuba”. Konačno, svratite do najstarije kantine u Meksiko Sitiju, La Peninsular, da se na brzinu napunite energijom. Sa toliko barova i klubova koje možete birati za noćni provod, zaista zavisi koju scenu tražite. Ako volite koktele, probajte Gin Gin ili Licoreria Limantour. Fanovi piva trebali bi se uputiti u “El Deposito”, dok ljubitelji plesa ne mogu propustiti legendarnu Mama Rumbu.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.