· · Komentari: 2
GRADOVI

Pet razloga zašto treba videti Milano: Šoping, galerije i oso buko

Grad opere i umetnosti, najpozantiji je po modi. I danas, tokom pandemije, Milano diktira modne trendove.

1614960819_Milan.jpg
Foto: Piksabej

Milano je bogata metropola koja živi za modu i uživanje. Međutim, iako je stil zaštitni znak ovog grada u Milanu se mogu videti i vrhunska umetnička dela. Za početak, dan u Milanu treba početi espresom i pecivom.

Pročitajte još: Početak aranžmana "odmor u karantin vili" je uspešan: Da li biste letovali u "zlatnom kavezu" za 2.000 evra?

Prvo mesto koje svi vide u Milanu je Duomo, na kojem se nalazi dobro prepoznatljiva katedrala. Međutim, iako se svi slikaju na trgu ispred katedrale i uđu (ulaz je besplatan), najlepši doživljaj se krije na krovu Duoma. Do krova se stiže liftom i sa njega se vidi centar Milana kao na dlanu, a ako je sunčan dan pogled seže do Dolomita.

Šoping, šoping
Upravo se sa krova i vidi Galerija Vitorio Emanuele, jedan od prvih "šoping centara" u Evropi. Okružuje je "zlatna (četvrt) kvadrilaterala" prepuna radnji i butika najvećih svetskih brendova. Oni koji imaju drugačiji ukus mogu da posete Breru, deo grada koji je prepun galerija i "vintidž" radnji. 
Radnje su fantazija, ali bolje potražite "bika"!

Samo se na krovu može videti simbol grada - zlatna Madonina, Mala Madona, koja se nalazi na vrhu najvišeg tornja.Milano nije jeftin grad, ali šetnja kroz Zlatnu četvrt se ne naplaćuje, kao ni gledanje izloga.

Pročitajte još: Da li znate koji su najpopularniji muzeji na Instagramu? Nisu Britiš i Vatikan!

Šetnja po Galeriji Vitorio Emanuele ne sme da se propusti, a treba gledati u pod od mozaika i pronaći bika. Ko se tri puta okrene na peti na mestu gde su se nalazile genitalije bika imaće sreće u životu.

Čuvena Galerija Vitorio Emanuele Foto: Piksabej

La Skala
Teško je pronaći karte za Skalu,  ali može da se uđe tokom dana i poseti muzej, sedne u neku od loža i vidi binu. U Grand hotelu pored Skale poslednju godinu života proveo je Đuzepe Verdi.

U Milanu se nalazi čuvena Da Vinčijeva "Poslednja večera", ali poseta  u crkvi Svete Marije Milostive mora da se zakaže unapred. Broj posetila je oduvek bio ograničen.

Šetnja Da Vinčijevim kanalima...

Najbolje mesto za večernji izlazak su dva kanala u Navilju koje je projektovao Leonardo da Vinči. Tamo se nalaze i restorani, a milanski specijaliteti su osobuko i rižoto ala milaneze.

Pročitajte još: Danas je urađen po uzoru na svetske metropole, a da li znate kako je Trg republike izgledao nekada? (VIDEO)

Tokom leta po kanalima plove čamci i može kupiti karta za kratko krstarenje. Ovo je boemska četvrt sa posebnom atmosferom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.