Oglas
· · Komentari: 0
STROGO

NOVA PRAVILA ZA TURISTE NA JADRANU! Čekaju vas PAPRENE NOVČANE KAZNE, ukoliko ne ispoštujete OVA PRAVILA

Nova odluka o komunalnom redu, kazne za nepoštovanje propisa od 150e

1675076318_shutterstock_1316646308-Split-grad.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

S prvim danom ove godine, u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za sve one koji krše zakon propisane veće kazne. Može se očekivati da ovoga leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima, jer im, ukoliko ih ulovi komunalni redar, sledi kazna od 150 evra!

Ista kazna od 150 evra, propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povoca je u skladu s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, i iznosi 66,36 evra za fizičku osobu. Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih, piše "Tportal. hr".

Foto: Shutterstock

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle godine su komunalnim redarima platili kazne od 150 evra. Nova splitska odluka o komunalnom redu, donesena je na poslednjoj sednici Gradskog veća u 2022. godini, a stupila je na snagu sa novom godinom. Reč je, kako kaže komunalni redar Josip Gabelica, o sveobuhvatnijoj, preciznijoj i rigoroznijoj odluci o novčanom kažnjavanju prekršitelja u odnosu prema prošloj, a namera je bila da uvedu red u celom gradu, posebno na području kulturno-istorijskog gradskog jezgra (zona A). Komunalnom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na zonu A, koja ima posebnu zaštitu, i na odredbe koje se odnose na područje celog grada.
Po novoj odluci o komunalnom redu, osoba koja bude zatečena kako pije alkohol na javnoj površini platiće 150 eura kazne, a isto toliko moraće da izdvoji i osoba koja se bude šetala polugola po gradu.

Foto: Shutterstock

Pored toga, uvedena je zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata, u zoni A, što znači da se na tim mestima ne mogu koristiti zvučnici i pojačala. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo, bez elektroakustičkih uređaja.

Takođe, precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata, koja se može postaviti, pa tako više neće moći biti ljuljaški, kauča i separea koji nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Kada je reč o turistima, očekuje ih još jedna promena - ubuduće će biti zabranjeno nuditi im usluge u centru grada, kao što je to bio bio slučaj prethodnih sezona kada su restorani nudili jelovnike. 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas