Oglas
· · Komentari: 1
ZNAČENJE IZREKE

ZAŠTO SE KAŽE "OD KULINA BANA"? Drugi deo izreke malo ko zna, a ključan je za tumačenje!

Ban Kulin bio je u rodbinskoj vezi sa lozom Nemanjića jer je njegova sestra bila udata za Miroslava, brata Stefana Nemanje.

1634731870_pjimage--2-.jpg
FOTO: RTS
Oglas

Kada neko počne da raspreda priču naširoko i nadugačko, od samog početka, obično kažemo da priča „od Kulina bana“. Međutim, malo ko zna da postoji i nastavak za ovu izreku, te ona u celosti glasi „Od Kulina bana i dobrijeh dana“.

Pročitajte još: KRALJEVSKI UKUS: Princeza Dajana je uvek poručivala SPECIFIČNU KAFU - Evo kako je glasila njena porudžbina (FOTO)

Ko je bio ban Kulin i zašto se pominje u ovoj izreci znaju poznavaoci istorije, a ovaj srednjovekovni vladar po svojim zaslugama zaslužuje malo više pomena. Naime, Bosnom je vladao od 1180. do 1204. godine, a kako je u tom periodu Bosna doživela prosperitet i razvoj, ušao je i u narodnu izreku.

"Dobra vremena"

U narodnim predanjima jeste ostalo verovanje koje je poprimilo i mitske razmere o “srećnim danima” i izobilju koje je vladalo u Kulinovo doba, ali istorijske činjenice ovog vladara ne mogu da naročito izdvoje ni od prethodnika ni od naslednika.

“Dobra vremena” Kulina bana zapravo su se odnosila na Dubrovčane i moguće je da je izreka tamo i nastala

Objašnjenje možda treba tražiti u jednom istorijskom izvoru koji ipak jeste ostao iza ovog vladara, u Povelji Kulina bana izdatoj Dubrovčanima 29. avgusta 1189. godine. Ovim dokumentom, vladar Bosne je dubrovačkim trgovcima jemčio slobodu trgovine bez uobičajenih carina koje su važile u okolnim zemljama.

Od ovoga je koristi imalo i domaće stanovništvo koje je tako, po prvi put, dobilo trgovačka “vrata u svet”.

Ako je ovo tumačenje tačno, “dobra vremena” Kulina bana zapravo su se odnosila na Dubrovčane i moguće je da je izreka tamo i nastala.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas