Oglas
· · Komentari: 0
BIZNIS

Kako stranci da otvore firmu u Srbiji?

Prema broju stanovnika naša zemlja se nalazi u samom vrhu kada su u pitanju strana direktna ulaganja.

1637068974_consulting-g1a48adaf1_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Stranci smatraju da je za biznis u Srbiji klima izuzetno povoljna, ali ipak postoje neke stvari koje bi trebalo popraviti. Naime, strancima je jako važna pravna sigurnost, pa važnu ulogu imaju advokati. Ipak, jedno od ključnih pitanja svakako je i efikasnost administracije i javne uprave.

Međutim, strani investitori nemaju mnogo poteškoća pri otvaranju firme u Srbji. Stranci, bilo da su pravno ili fizičko lice mogu da registruju društvo sa ograničenom odgovornošću. Da bi stranac postao preduzetnik, on može da se registruje i kao fizičko lice. Strani osnivači ne moraju da ispune nikakve dodatne uslove kako bi se registrovali u Agenciji za privredne registre.

Uz dostavljenu propisanu dokumentaciju u APR-u se pokreće postupak registracije preduzeća. Kao fizičko lice strani preduzetnik treba da dostavi fotokopiju pasoša, a pravna lica dostavljaju izvod iz registra matične zemlje. Uslovi za sve zemlje su isti, tako da razlike nema za preduzetnike iz Nemačke ili Kine.

Ipak, postoji još nekoliko procedura koje osnivači firmi moraju da preduzmu. Reč je o pokretanju poreskog postupka, registraciji stvarnog vlasnika i otvaranju računa. A sva dokumenta trebalo bi da budu verifikovana od strane sudskog tumača. U ovakvim situacijama sudski tumač za prevod dokumenata je zlata vredan.

A evo kako sudski tumač za prevod dokumenata može da olakša poslovanje strancu.

Strana firma i sudski tumač – jedno bez drugog ne ide!

Sudski tumač za prevod dokumenata najčešće se susreće sa poslovnim pismima i ugovorima koji moraju biti prevedeni precizno kako se smisao izvorog teksta ne bi izmenio.

U tehnučku dokumentaciju spadaju ugovori, prevodi zvaničnih dokumenata, tehnički projekti, kao i troškovnici, uputstva za upotrebu i slična dokumenta.

Sudski tumač najčešće dobija ugovore koji moraju biti kvalitetno i verodostojno prevedeni kako ne bi došlo do neke greške pri sudskom sporu. To najbolje znaju advokati koji stalno napominju da odredbe nekog ugovora moraju biti veoma jasno i precizno formulisane i zbog toga sudski tumač za prevod dokumenata ima izuzetno odgovoran posao koji mora dobro da obavi.

Ali najpre, svaki sudski tumač prvo mora da pročita ceo dokument. Advokati mogu da sugerišu ključne delove teksta kako bi tumači razumeli problematiku i suštinu dokumenta. A to je osnovni preduslov i garancija za kvalitetan prevod.

Za uspešan biznis važan je i dobar promo materijal – rokovnici, šolje, privesci!

A kada se krene sa biznisom, onda na vreme treba misliti o marketingu. Jasno definisan cilj i ostvarivi rezultati su prva stvar o kojoj se razmišlja. Kroz uspešne marketinške aktivnosti unapređuje se prodaja, biznis postaje stabilniji, a preduzeće prepoznatljivije.

Brojni su promotivni materijali koji se korište u marketinške svrhe. Za pozitivnu propagandu i jačanje publicititeta u korporativnom svetu i te kako mogu da služe promo rokovnici.  Rokovnici predstavljaju odličan korporativni poklon, a kao sitnica daruju se poslovnim partnerima, bilo da se radi o investitorima, dobavljačima, kupcima, bankama i drugim poslovnim partnerima.

Ako se pripremi brendirana kesa, privezak, šolja ili hemijska olovka i rokovnici, promo poklon će sigurno oduševiti partnere. A osim snažnog utiska, poklon će biti praktičan i koristan. Rokovnici uvek dobro dođu na sastancima, a posetiocima su često lako vidljivi, jer se uvek nalaze na kancelarijskom stolu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas