Oglas
· · Komentari: 0

Oskar dobija novu kategoriju: Novitet posle 22 godine

Još jedna nagrada od čuvene Akademije

1707482171_5b8b3e27a230a08c28539a432599883b486684a8.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Akademija filmskih umetnosti i nauka odlučila je da uvede od 2026. godine još jednu takmičarsku kategoriju za Oskara – najbolji kasting, odnosno odabir glumaca.

To će ujedno biti prva nova takmičarska kategorija koja je uvedena još od najboljeg animiranog ostvarenja 2002. godine.

Direktori audicija već godinama apeluju da budu prepoznati kao i druga zanimanja koja se već nagrađuju, poput stručnjaka za zvuk, kostime, šminku i frizure.

„Oni igraju ključnu ulogu u pravljenju filmova“, kaže izvršni direktor Akademije Bil Kramer, dok je predsednica te institucije Dženet Jang istakla da su ponosni da se kasting (odabir glumaca) doda kao još jedna od disciplina.

Zbog načina na koji se kampanje za nagrade planiraju godinama unapred, nova kategorija će biti uvedena tek na ceremoniji 2026. godine.

Uvođenje nove kategorije došlo je uprkos naporima Akademije da skrati ceremoniju dodele Oskara, kako ne bi previše zamarala gledaoce, pošto svečanost često traje i više od tri sata.

(RTS)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas