· · Komentari: 0

PREMINUO SUPRUG RUŽICE SOKIĆ: Zajedno su proveli 30 godina, a evo kako je ispunio njenu poslednju želju

Suprug čuvene srpske glumice Ružice Sokić, Miroslav Miki Lukić, preminuo je u utorak u Beogradu, u 91. godini. Važili su za jedan od najskladnijih parova, a zajedno su proveli 30 godina

1649658960_13872_ruzica-sokic-foto-n-fific_orig.jpg
Foto: N. Fifić

Pre prenzije radio je kao ekonomista i upravljao je jednim ogromnim jugoslovenskim preduzećem. 

Pročitajte još: Pri izboru materijala i postavljanju sistema termoizolacije obavezno obratite pažnu na OVE stvati

Od odlaska Ružice Sokić, a po njenoj želji, njen suprug je uz pomoć Ružinih i svojih prijatelja osnovao je Fondaciju koja podstiče mlade stvaraoce u oblasti dramske umetnosti, nagrađuje ih i motiviše da pomere granice. Prva nagrada Fondacije dodeljena je Nadi Šargin. Otvoren je i Ružičin legat u novoj Kinoteci, veb-sajt... Ali, tu nije stavljena tačka na sećanje na jednu zvezdanu, za mnoge gotovo nedostižnu glumačku karijeru. Neoduženi dug Ružici Sokić uskoro će biti delimično nadomešten novom knjigom o komediji masa.

Pročitajte još: DVE DECENIJE BEZ BATE: Legendarni glumac Danilo Stojković ni u najvećoj bolesti nije se odrekao OVA DVA POROKA

Fondacija koju je osnovao trebalo bi da na godišnjem nivou dodeljuje nagrade mladim talentima iz svih oblasti dramskih umetnosti. To je upravo ono što bi Ružica želela i od njega i od sebe.

"Samo da me ne zaboraviš", bile su poslednje reči dive jugoslovenskog glumišta Ružice Sokić koje je uputila suprugu Miroslavu Lukiću na samrti. Sa suzama u očima ove reči preneo je medijima.

Foto: P. Mitić

"Trudim se da je ne zaboravim. Samo se trudim. Valjda sam uspeo. Želim da to ostane i posle mene. Od blizu 60 godina njenog umetničkog života, proveo sam s njom polovinu i bio aktivan svedok lepote i robovanja glumačkom pozivu. Glumci nose sudbinu da su brže zaboravljeni, zbog generacijskih promena, nego drugi umetnici koji ostavljaju materijalna dela. Zato sam odlučio da potpomognem potrebu trajnog sećanja na veliku Ružicu Sokić, tako što ću formirati fondaciju čiji će cilj biti potpomaganje razvoju pozorišne i filmske umetnosti, putem podrške i pomoći pojedinim umetnicima ili programima zemlje Srbije",  govorio je Lukić za Kurir.

Miroslav Lukić se prilikom jednog intervjua za Večernje Novosti vratio u mislima u dan njihovog rastanka:

- Odveo sam je u bolnicu na pregled. Mislio sam da ću istog dana da je vratim. Istog dana. A, ne... Lekari kažu: ona mora da ostane... I, tako... Pitate me je li bilo poslednjeg razgovora... Ne, nažalost, nije bilo našeg poslednjeg razgovora. Bila je samo njena poslednja poruka: nemojte me zaboraviti.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.