Oglas
· · Komentari: 0
SAHRANA

Svi detalji prinčeve sahrane: Vojvoda od Edinburga lično je dizajnirao mrtvačka kola, a ostavio je i detaljna upustva

Cremonijalna kraljevska sahrana prenosiće se na televiziji

1618665649_fadfa.png
Foto: Printscreen / Instagram / sd7zero •
Oglas

Juče su se održale poslednje pripreme za sahranu princa Filipa koji će se održati danas u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor.

Vojvoda od Edinburga, suprug kraljice Elizabete II. preminuo je 9. aprila, a njegovo telo trenutno počiva u privatnoj kapeli dvorca, prekriveno zastavom.

Pročitajte još: Danas je sahrana princa Filipa: Evo gde će se nalaziti Vilijam i Hari kada sve oči budu uprte u njih

Mrtvačka kola
Princ Filip je sam odlučivao o detaljima sahrane, među kojima su i posebno napravljena mrtvačka kola lend rover, koja je vojvoda pomogao da se dizajniraju tokom 16 godina. Zatražio je da budu vojno zelene boje i pomogao je u dizajniranju otvorenog gornjeg stražnjeg dela automobila. Vojvoda od Edinburga odabrao je medalje, odlikovanja i obeležja koja će biti na oltaru za njegovu sahranu.

Iako su se aranžmani za sahranu pripremali dugi niz godina, ceremonija je morala da bude prilagođena epidemiološkim merama. Na ceremoniji će biti samo 30 ljudi, a Bakingemska palata poručila je da se kraljica suočila sa ''nekim veoma teškim'' odlukama pri odabiru ožalošćenih jer je prvobitno planirano da bude 800 prisutnih, a želela je da budu zastupljene svi ogranci porodice njenog supruga.

Sahrana počinje u 15 časova

Uprkos smanjenom broju okupljenih, spomen će zadržati tradicije kraljevske sahrane i biće "odraz vojne pripadnosti i ličnih elemenata života njegovog kraljevskog veličanstva", rekao je u četvrtak zastupnik palate.

Sahrana će početi u 15 sati iznošenjem tela na mrtvačka kola - lend rover koji je princ Filip lično dizajnirao. Povorku do pogrebne službe predvodiće orkestar grenadirske garde, a slediće ga garda kraljevske straže, poznate pod nazivom "The Household Division".

Pročitajte još: Dirljiva fotografija princa Filipa i kraljice Elizabete (FOTO)

Uz kovčeg će hodati četvoro vojvodine dece - Čarls, princ od Velsa, kraljevska princeza Ana, princ Endrju, vojvoda od Jorka, i princ Edvard, grof od Veseksa, zatim njegovi unuci princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, i princ Hari, vojvoda od Saseksa. Među ostalim ožalošćenima, u povorci će biti Kamila, vojvotkinja od Kornvola, i Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža. Vojvotkinja od Saseksa, Megan Markl, neće prisustvovati jer je zbog rizične trudnoće ostala u Americi. Prinčevi Hari i Vilijam neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti kovčeg.

Pročitajte još: Princ Filip je voleo umetnost i slikarstvo: Voljenoj supruzi, kraljici Elizabeti, poklonio je predivni portret koji je naslikao uz divne reči ljubavi (FOTO)

Na njegov poseban zahtev, trubači kraljevskih marinaca će u čast Filipove službe u Kraljevskoj mornarici tokom Drugog svetskog rata odsvirati ratnu uzbunu i "Last post", kompoziciju koja označava da je vojnik otišao na poslednji počinak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas