· · Komentari: 0
savet

Da li prati meso pre pripremanja ili ne? Pitanje koje često postavimo sebi

Da li treba prati meso? Ovo je pitanje koje mnogi postavljaju, jer kad donesemo iz prodavnice pile, batak, rozbratnu, deluje da ne bi bilo loše malo ga "propustitikroz vodu" pre spremanja.

1608467645_Depositphotos_130003870_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Stručnjaci upozoravaju da je pranje sirovog mesa ne samo nepotrebno, nego i opasno!

Na sirovom mesu se nalaze bakterije koje pranjem završiti po raznim površinama u kuhinji - na sudoperi, dasci za sečenje, pa čak i pločicama.  Sve bakterije koje se nalaze na sirovom mesu ubijaju se samim prženjem ili kuvanjem, dakle - pranje nije potrebno.

Pročitajte još: Oprezno: Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja?

Uklanjanje masnoće
Nutricionisiti savetuju da višak masnoće mesa, svakako, može da se ukloni, ali nipošto na ovaj način. To možete učiniti tako što ćete u dubljem tanjiru postaviti 3 sloja kuhinjskog ubrusa i nakon prženja meso ocediti rupičastom kašikom te ga poređati na ubruse, ostaviti malo da se prohladi ša tek onda nastaviti pripremu prema receptu.

Međutim, jedna korisnica TikTok -a objavila je jedan kulinarski savet kako da se rešite viška masnoće koje meso pusti tokom prženja. - Da vam pokažem šta sam naučila pre nekoliko godina - napisala je, a onda uzela isprženo mleveno meso, prebacila u cediljku pa temeljno isprala pod mlazom vode iz česme.

Suvišno je reći da je ovo pogrešan način da meso oslobodite suvišne masnoće i da je naišao samo na žestoke kritike korisnika ove mreže.

Pročitajte još: Kako da ne uništimo VITAMINE dok spremamo povrće: Pravimo greške koje smanjuju učinak

Ako želite da dobijete izuzetno dijetalno mleveno meso (možda za bolesnika ili nekog kome su masnoće posebno zabranjene) možete ovako oceđeno meso preliti sa malo vrele, prokuvane vode, ostaviti par minuta da stoji, pa onda ocediti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.