Ako ste u procesu dizajniranja svoje prve kuhinje ili renoviranja postojeće, znate koliko odluka treba doneti
Jedan od najvažnijih izbora je zapravo onaj sa najviše opcija - biranje boje.
- Kada birate boju za bilo koju prostoriju, trebalo bi da uzmete u obzir psihologiju boja i kakva osećanja izazivaju u vama - počinje objašnjenje dizajnerka Li Spajče za The Spruce.
- Ovo je posebno tačno u kuhinji, jer je to verovatno najvažnija prostorija u domu.
Dizajneri savetuju da belu boju izbegnete prilikom uređenja enterijera kuhinje i imaju dobro objašnjenje za to. Kako kažu bela nije praktična i inspirativna boja za prostoriju koja se koristi svakodnevno.
- Želim da moja kuhinja bude puna drame i karaktera, što ne nalazim u svim oštrim belim karakteristikama - kaže Li.
Ako ipak želite da unesete svetlu nijansu u svoju kuhinju, ne morate potpuno da izbegavate belu boju. Umesto nje dobar izbor bi bila kremasto bela nijansa, posebno ona sa toplim podtonovima.
Dizajnerka Laura Lis Gilbert voli da radi sa kremasto belim nijansama u kuhinjama, posebno onima sa toplim podtonovima.
- Topla bela je podjednako udobna i čista, stvarajući toplu i idiličnu pozadinu svakoj prostoriji. Ona izaziva osećaj prijatnog, otvorenog prostora, što je posebno važno kada se stvara okruženje za gostoprimstvo i zabavu.
Koje boje dizajneri biraju za kuhinju?
Topla, svetlosiva
Gilbertova toplo preporučuje sivu sa toplim podtonovima. To je kremasta i univerzalno laskava nijansa koja stvara uravnotežen i sofisticiran enterijer.
Tonovi prirodnog drveta
Ovo je bila godina braon boje, posebno otkako je Panton proglasio čokoladni mus bojom godine 2025. godine. Dizajneri voli ovaj trend boja, posebno u kuhinjama, ali umesto duboke, bogate braon, ona posebno voli da koristi boju i akcente od lakiranog drveta u kuhinjama.
- Što se tiče boja koje uvek izgledaju sjajno u kuhinji, nikada ne možete da pogrešite sa klasičnom braon.T o su proverene neutralne boje koje nisu dosadne i imaju dovoljno karaktera da se osećaju toplo i privlačno, bez osećaja sterilnosti i hladnoće.
BONUS VIDEO