· · Komentara: 0
kuvanje

Kako da ne uništimo VITAMINE dok spremamo povrće: Pravimo greške koje smanjuju učinak

Naučite najvažnije korake i kuvaćete mnogo zdraviju i nutritivno bogatiju hranu

1608125273_Depositphotos_27804105_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Nema sumnje da povrće spada u najbolju hranu za ljudski organizam, jer je puno ključnih vitamina i minerala. Ali, te korisne materije, a naročito vitamini, često su veoma osetljivi i ako načinimo pogrešne korake, možemo značajno da umanjimo njihovu količinu u namirnicama, ili da ih čak potpuno uništimo.

- Od trenutka kada se povrće ubere, "nutritivni sat" počinje da otkucava. Što duže stoji, više vitamina gubi - kaže licencirani dijetetičar i nutricionista Dejna Anđelo Vajt.

Pročitajte još: Brži način da iseckate LUK: Nož vam nije potreban

Zbog toga je važno da za prirpemu hrane koristimo što svežnije povrće, kao i da ga pravilno skladištimo kod kuće. Hladnoća znatno usporava opadanje nivoa vitamina, pa je frižider najbolji izbor, a savet je i da sve povrće u frižideru držite u kesama ili kutijama koje ne propuštaju vazduh.  

Izbegavajte da povrće sečete ili ljuštite pre skladištenja, jer celi proizvodi duže zadržavaju vitamine u odnosu na one iseckane.

Foto: Deposit

Posebno pazite na način pripreme

Kuvanje povrća takođe može da umanji sadržaj vitamina rastvorljivih u vodi, kao što su folna kiselina, vitamin B1, B6 i C, naročito kada je u pitanju hrana koja se kuva duže od dva sata. Vitamin A, riboflavin i nijacin su izdržljiviji, dok kuvanje neće mnogo uticati na vlakna i minerale.

Pročitajte još: Staklena ili plastična ambalaža? Šta je bolje?

Vajt kao najbolju opciju preporučuje kratko kuvanje, koje će sačuvati najviše vitamina, a savetuje i da obratite pažnju na sledeće:

  • Zadržite ljusku kad god je to moguće
  • Izbegavajte podgrevanje, kuvajte količinu dovoljnu za jedan obrok ili dan
  • Koristite što manje tečnosti pri kuvanju
  • Radije odaberite kuvanje na pari
  • Kada kuvate povrće u vodi, sačuvajte tu vodu i iskoristite za supu
  • Ako imate mogućnosti, koristite aparat za pripremu hrane na vrelom vazduhu
  • Ako seckate povrće, secite ga na veće komade

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI
Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.