Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA POSNU LENJU PITU SA JABUKAMA: Isprobajte savršenu poslasticu sa aromatičnim filom

U hladnijim danima, malo šta miriše tako domaće i umirujuće kao mešavina cimeta i pečenih jabuka koja ispuni celu kuću.

1766932116_Depositphotos_90776158_S.jpg
Foto: deposit
Oglas

Miris toplih jabuka i cimeta uvek donosi osećaj zimske idile i topline doma, a ova posna lenja pita još jednom potvrđuje da desert ne mora imati mlečne sastojke da bi bio mekan, mirisan i savršeno sočan.

Spolja blago hrskava, iznutra puna aromatičnog fila, idealna je za post, slave ili bilo koji dan kad poželite klasičnu, laganu i jednostavnu poslasticu.

Sastojci:

Za testo

2,5 dl kisele ili obične vode
1,5 dl ulja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica limunovog soka
550 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli

Za nadev

2 kg jabuka (mereno neočišćeno)
5 kašika šećera
2–3 vanilin šećera
1–2 kašičice cimeta
20 g biljnog margarina (za posnu varijantu)
Za posipanje
Šećer u prahu

Priprema:

1. Priprema nadeva

Jabuke oljuštite, očistite od semena i krupno narendajte.

U šerpu stavite jabuke, šećer, vanilin šećer i margarin.

Kuvajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje dok ne ispari većina tečnosti koju jabuke puste.

Dodajte cimet po ukusu i ostavite nadev da se potpuno ohladi.

2. Priprema testa

U činiji pomešajte vodu, ulje, šećer, vanilin šećer i limunov sok.

Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo.

Zamesite glatko, meko testo.

Savet: Umotajte testo u foliju i stavite u frižider 15–20 minuta da se lakše oblikuje.

Podelite testo na dva jednaka dela.

3. Formiranje pite

Prvi deo testa razvucite oklagijom u pravougaonik veličine tepsije (oko 22×32 cm).

Savet plus: Razvucite koru direktno na papiru za pečenje, pa je zajedno s papirom prebacite u tepsiju.

Rasporedite ohlađeni nadev i ravnomerno poravnajte.

Drugi deo testa rastanjite i položite preko fila.

Izbockajte površinu viljuškom kako bi para ravnomerno izlazila tokom pečenja.

4. Pečenje

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta, dok pita blago ne porumeni po ivicama.

Napomena: Vreme i temperatura mogu varirati u zavisnosti od rerne.

5. Završetak

Ostavite kolač da se prohladi, obilno pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i uživajte u ovoj nežnoj, aromatičnoj i potpuno posnoj piti!

(Stil)

BONUS VIDEO:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas