Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Da, moguće je: Nekoliko saveta za BEZBOLAN porođaj!

Važno je samo dobro se pripremiti.

1607594172_Depositphotos_155105196_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Danas je kod većine žena, bilo da su se već porađale ili po prvi put treba da dožive to jedinstveno iskustvo, prva asocijacija na porođaj - bol.

1. Vera

Za početak moramo da verujemo u bezbolnost porođaja, kako bi naš mozak bio oslobođen straha. Pozitivan stav je najbolji i najbezbedniji oblik anestezije.

Pročitajte još: Zašto je važno da dete ode na spavanje do 21 čas? Roditelji ovo treba da znaju

2. Aktivan stav trudnice

Trudnica tokom porođaja mora da bude maksimalno koncentrisana i angažovana u svakom segmentu porođajnog čina. Zapravo, ta aktivacija treba da stupi na snagu na samom početku trudnoće. Poželjno je da još tada svaka buduća majka počne sa psihofizičkim pripremama za porođaj. Kada, pak, porođaj nastupi, tada njena aktivacija mora da bude na najvišem mogućem nivou. 

Ukoliko bude dovoljno koncentrisana, porodilja će moći da kontroliše situaciju, da pravilno diše, i da se relaksira.

Žene ne smeju da misle da bezbolan porođaj može da se ostvari sam od sebe, bez njihovog angažmana. Što je porodilja više uključena i koncentrisana na sam porođaj, to su mnogo manje šanse da bolni nadražaji dospeju u svest. 

Pročitajte još: SAVETI ZA RODITELJE: Evo kako da bebi PRAVILNO odrežete nokte (VIDEO)

Aktivan stav trudnice podrazumeva i fizičku aktivnost, u vidu svakodnevnih šetnji umerenog intenziteta, kao i vežbi pilatesa i joge - što, takođe, značajno utiče na kvalitet trudnoće, na zdravlje majke i bebe, a dokazano je i da se na taj način porođaj odvija znatno lakše.

3. Disanje

Foto: Depozit

Primarni cilj disanja jeste razmena gasova u organizmu. U trudnoći rastu potrebe za kiseonikom, pa je u tom stanju disanje od posebnog značaja. Ukoliko se materica tokom porođaja ne snabde dovoljnom količinom kiseonika, dolazi do stvaranja mlečne kiseline i pojave grčeva, koji nisu prirodna kontrakcija materice.

Kada se, pak, bol pojavi, porodilja počinje sve više da se grči i nepravilnije da diše, što još više potencira nedostatak kiseonika u materici. Tada bolovi postaju još intenzivniji.

Pročitajte još: Odnos MAJKE I ĆERKE je poseban: Kako da ga poboljšate?

4. Relaksacija

Relaksacija podrazumeva postizanje potpune opuštenosti svih mišića u telu, kako bi se smanjila neracionalna potrošnja kiseonika. Zapravo, cilj relaksacije jeste da tokom porođaja maksimalno snabde kiseonikom mišiće koji učestvuju u porođaju, na račun mišića čiji rad u tom činu nije neophodan. Žene koje ne ovladaju tehnikom disanja, za vreme kontrakcija stežu pesnice, grče vilicu, prevrću se po krevetu.

Pročitajte još: Razlozi zbog kojih se bebe probude čim ih ispustite iz naručja?

5. Ishrana

Jedan je od najvažnijih preduslova - kako za zdravu i laku trudnoću, tako i za lak porođaj i zdravu bebu. Pogrešno je mišljenje da žena tokom trudnoće treba da jede za dvoje. Istina je da obroci treba da budu nešto obilniji nego inače, ali je mnogo važniji kvalitet tih obroka. 

Statistike pokazuju da se žene sa manjom telesnom težinom mnogo lakše i brže porađaju.

Pravilna ishrana je od presudnog značaja za razvoj bebe i održavanje normalne težine trudnice, ali i za prevenciju tegoba vezanih za probavu - kao što su opstipacija (zatvor), hemoroidi, gorušica i mučnina. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas