· · Komentari: 0
PREHLADA

Ordinacije su PUNE: Korona nije "ubila" prehladu i ostale bolesti

Podaci pokazuju da su prehlade i druge respiratorne tegobe u punom jeku, jer sad im je sezona.

1604932561_Depositphotos_145690735_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Epidemija virusa korona kod mnogih je stvorila utisak da drugih respiratornih infekcija nema. Tom utisku doprinele su i izjave epidemiologa koji tvrde da je nošenje maski doprinelo više nego upola manjem broju respiratornih infekcija u odnosu na isti period u protekle tri godine.

Pročitajte još: Ove okidače GLAVOBOLJE možete sami da sprečite

Maska je prevencija
- Svi smo pomalo fleksibilni u nošenju maski, pogotovo van zatvorenog prostora - kaže naša sagovornica. - Takva nepažnja neretko može da bude dovoljna da "zakačimo" prehladu.

Doktorka Snežana Kušljević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Palilula, kaže da ako se na koronu dnevno testira oko 10.000 ljudi, a pozitivno je oko 2.000, znači da preostali imaju neku respiratornu infekciju:

- Sada u vreme epidemije, pravilo je da se svi pacijenti sa respiratornim tegobama upućuju u kovid-ambulante. To u redovnim uslovima rada može da stvori lažni utisak da u ordinacijama nema pacijenata koji kijaju, kašlju...

Kovid i respiratornu infekciju razdvaja samo test!

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da je gotovo nemoguće razdvojiti respiratornu infekciju od kovida bez testa.

Pročitajte još: Ruski naučnici OTKRIVAJU: Ovaj KOROV pomaže u lečenju KORONE!

Mnogo bolesti...
- Imamo veliki broj pregleda zbog urinarnih infekcija, šećera, pritiska, karcinoma. Imam utisak da su razne patologije danak tome što smo ove zdravstvene probleme pomerili u drugi plan zbog kovida - kaže dr Joković.

- Zato se svaki pacijet sa povišenom telesnom temperaturom, kašljem, bolovima u grlu i grudima upućuje u kovid-ambulantu, ali, svakako je činjenica da nošenje maski štiti od svih respiratornih infekcija, kao i često pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava - kaže dr Joković.

Sve ordnacije su krcate

Dok se u kovid-ambulantama pregledaju svi oni koji imaju tegobe disajnih puteva, redovne ordinacije lekara opšte prakse rade punom parom i svakog dana su krcate.

Pročitajte još: Budite OPREZNI! I previše ZDRAVE HRANE može biti opasno

Pritisak na ordinacije lekara opšte prakse je manji otkako postoji elektronski recept.

- To nam je zaista olakšavajuće, jer ti pacijenti ne moraju više da dolaze u dom zdravlja - kaže dr Kušljević. - Dovoljno je da telefonom poruče svoju terapiju. - Ipak, kada su vremenske prilike promenljive kao ovih dana, mnogo je pacijenata sa hipertenzijom koji moraju da dođu i da im se propiše nova terapija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.