Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVO

Poboljšava imunitet i leči anemiju: Prirodni sirup od crne zove

Pravi se od potpuno zrelih bobica.

1618254940_elder-4434794_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Bobice crne zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Sazrevaju krajem avgusta i u septembru, a od tih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.

Pročitajte još: Volite da pijete KAKAO? Predstavljamo vam sve dobrobiti ovog MAGIČNOG NAPITKA

Naročito je odličan u vreme sezonskih prehlada, gripa i virusa. Pomaže u borbi protiv temperature, jačanju imuniteta, leči anemiju, odnosno podiže nivo gvožđa u krvi, kao i  kod opšte slabosti organizma, zatvora i u borbi sa stresom.

Pročitajte još: Tajna stara 5.000 godina: Par kapi i bićete zdravi cele godine

Bobice se ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje.

Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje. Ukoliko iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i deca.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 1 kilogram zrelih bobica zove
  • 1 l vode
  • 0,75 kg šećera
  • 2 cm svežeg korena đumbira
  • sok i korica od jednog limuna
  • 0,5 kilograma domaćeg meda

Priprema:

  • Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuva oko 15 minuta.
  • Sklonite s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna.
  • Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procedite kroz sito.
  • Proceđeni sok zagrejte do ključanja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše.
  • Sirup od čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razređivanje.

Napomena: Pre upotrebe sirupa posavetujte se sa vašim lekarom. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas