Oglas
· · Komentari: 0
ZUBI

Praznik je, a kod zuba DžEP! Stomatolog Bukvić savetuje šta da radite

Ukoliko tokom pranja zuba vidite tragove krvi na četkici znači da se negde u vašim desnima formirao "džep" ili je reč o uznapredovaloj parodontopatiji.

1609053976_Depositphotos_127344558_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Konačnu dijagnozu može da postavi samo stomatolog, a njegova pomoć je potrebna i ako se radi samo o jednom "džepu".

Pročitajte još: Rendgen može da zavara, setoskop da prevari, OVA stvar najpouzdanije utvrđuje upalu pluća

Doktor Danijel Bukvić, stomatolog, kaže da do pojave "džepa" dolazi usled upale desni, a ona može da se proširi i na koren zuba:

Prvi džep je alarm!
Pojava samo jednog "džepa" znak je početka parodontopatije. Osnovni problem u njenom lečenju je što ona ne boli, a može da dovede do ispadanja zuba.- U početnim stadijuma "džepove" oko zuba može da detektuje samo stomatolog - kaže naš sagovornik. - Jedino što pacijent može da primeti je krvarenje desni prilikom pranja zuba.

- Do inflamacije dolazi kada se u naslagama na zubima umnože bakterije koje prelaze na desne. Desni u početku bivaju crveno prebojene, da bi se ta upala vremenom širila dalje ka korenu zuba. NJenom progrediranju naročito pogoduje loša oralna higijena.

Četkajte zube svakog dana, higijena je važna.

Da bi se sprečio razvoj i napredovanje ovog oboljenja, kao i većine drugih oboljenja usta i zuba, neophodno je da se zubi besprekorno "četkaju" svakog dana, kao i međuzubni prostori.

- Ukoliko se "džepovi" ipak formiraju, neophodno je da ih uklonimo - kaže dr Bukvić.

Pročitajte još: Doktor Tiodorović upozorava: Brzo test na koronu iz APOTEKE je brz, ali...

To najčešće radimo kiretažom, odnosno pomoću kirete mehanički odstranjujemo njihov sadržaj. Nakon toga savetujemo dobru oralnu higijenu i uopšte zdrave životne navike. Kada je proces širenja "džepova" uznapredovao i ima ih više, onda je na raspolaganju jedino hirurgija - zaključuje Bukvić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas