· · Коментари: 0
ЗУБИ

Празник је, а код зуба ЏЕП! Стоматолог Буквић саветује шта да радите

Уколико током прања зуба видите трагове крви на четкици значи да се негде у вашим деснима формирао "џеп" или је реч о узнапредовалој пародонтопатији.

1609053976_Depositphotos_127344558_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Коначну дијагнозу може да постави само стоматолог, а његова помоћ је потребна и ако се ради само о једном "џепу".

Прочитајте још: Рендген може да завара, сетоскоп да превари, ОВА ствар најпоузданије утврђује упалу плућа

Доктор Данијел Буквић, стоматолог, каже да до појаве "џепа" долази услед упале десни, а она може да се прошири и на корен зуба:

Први џеп је аларм!
Појава само једног "џепа" знак је почетка пародонтопатије. Основни проблем у њеном лечењу је што она не боли, а може да доведе до испадања зуба.- У почетним стадијума "џепове" око зуба може да детектује само стоматолог - каже наш саговорник. - Једино што пацијент може да примети је крварење десни приликом прања зуба.

- До инфламације долази када се у наслагама на зубима умноже бактерије које прелазе на десне. Десни у почетку бивају црвено пребојене, да би се та упала временом ширила даље ка корену зуба. Њеном прогредирању нарочито погодује лоша орална хигијена.

Четкајте зубе сваког дана, хигијена је важна.

Да би се спречио развој и напредовање овог обољења, као и већине других обољења уста и зуба, неопходно је да се зуби беспрекорно "четкају" сваког дана, као и међузубни простори.

- Уколико се "џепови" ипак формирају, неопходно је да их уклонимо - каже др Буквић.

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

То најчешће радимо киретажом, односно помоћу кирете механички одстрањујемо њихов садржај. Након тога саветујемо добру оралну хигијену и уопште здраве животне навике. Када је процес ширења "џепова" узнапредовао и има их више, онда је на располагању једино хирургија - закључује Буквић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.