· · Komentari: 0
SITNI KOLAČI

RASKOŠAN kolač za vašu uskršnju trpezu - BRESKVICE! (RECEPT/VIDEO)

Breskvice i to rumene su jedan od onih pravih starinskih kolača koji nas nostalgično svojim izgledom podsećaju na veštinu naših baka.

1619600233_Untitled.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Serpica Recepti

Sastojci : 350 gr. mekog brašna, 100 gr. oštrog brašna, 10 gr. praška za pecivo, 3 prstohvata soli (malo), 220 gr. maslaca ili margarina, 120 gr. šećera u prahu, 1 kašika arome od vanile, 3 kašike kisele pavlake, 2 jaja (veća), 50 gr. mlevenih oraha, lešnika ili badema, 6 -7 kašika pekmeza/marmelade (kajsija, višnja,breskva,šipak,jagoda....), umesto pekmeza može i krem, orašasti plodovi ne moraju ako ih ne koristite, 200 ml. vode (ja koristim jabukov sok), 1 kašika crvene boje, 1 kašika žute boje, kristal šećer.

Priprema

U vanglu prosejati brašno, meko i oštro, so, prašak za pecivo. Posebno umutiti maslac i prah šećer, dodati aromu, jaja, pavlaku, izmiksati. Dodati polovinu brašna, umutiti, drugu polovinu brašna, umutiti. Testo prekrijte i ostavite 30 minuta u frižideru ili 15 minuta u zamrzivaču, samo da se malo stegne.

Pročitajte još: Salata od CVEĆA i slatkiš sa LAVANDOM, pravo prolećno osveženje (RECEPTI)

Kuglice možete praviti tako što od testa odvojite manji deo, napravite valjak, isecite manje komadiće i od njih između dlanova formirate kuglice. Ili odmah kidajte parčiće testa, samo odmerite da kolačići budu jednaki. Gramaža bi trebala da bude od 8 gr. do 10 gr. Ako vam se lepi za dlanove ruke istrljajte uljem.

Složite na pek papir, malo razmaknute.

Peku se na 180 stepeni oko 15 - 17 minuta. Treba da ostanu svetle, tek donja strana kad blago porumeni vadite iz rerne.

Pročitajte još: Kako se sprema PIJANI ŠARAN ? Najukusniji recept za Veliki petak (RECEPT)

Pustiti da se ohladi pa tankim nožićem ih izdubiti. Mrvice koje ste dobili izmrvite rukama pa ih izmešajte sa mlevenim orasima i pekmezom. Punite svaki keksić pa jedan za drugi prilepite.

Pripremite dve posudice. U svaku sipajte malo vode ili soka. Izmešajte u jednoj crvenu a u drugoj žutu boju.

Kolačić umočite kratko u žutu boju pa polovinu zaronite u crvenu. Ostavite oko 5 minuta pa tek onda uvaljajte u šećer. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji/posudi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.