Oglas
· · Komentari: 0
VITKE

Savršena užina, ali i zamena za slatkiše

Suvo ovće sadrži antioksidanse, folnu kiselinu, vitamin B i mnogo vlakana.

1615363706_Depositphotos_7048896_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Umesto slatkiša jedite suvo voće. Sušene kajsije, brusnice, suvo grožđe, smokve i šljive su najbolji izbor za užinu, jer su prava energetska bomba prepuna vlakana.

Pročitaje još: Poslastica koja ne goji: Nabavite šaku borovnica i zasladite se!

Suvo voće sadrži i antioksidanse, vitamin B i folnu kiselinu. Međutim, u suvom voću je i veća količina šećera neg u svežem, što je takođe odlično za one kojima je potrebno da brzo dobiju energiju.

Ujedno, to je i upozorenje za one koji žele da drže dijetu ili imaju visok šećer u krvi. Recimo, šolja svežeg grožđa ima 23 grama šećera (104 kalorije), a suvog grožđa 116 grama šećera (520 kalorija).

Prepuni vlakana
Pola šolje suvih kajsija sadrži 4,7 grama vlakana, a svežih samo 1,6 grama.
Preporučena dnevna doza je jedna šolja, najviše dve!

Preporučena dnevna doza suvog voća su jedna, najviše dve šolje dnevno. Ujedno, ne smete jesti slatkiše, vež treba da budu zamena za njih.

Potrebu za slatkišima uspešno možete da zadovoljite sa nekoliko plodova sušenog voća. Inače, suvo voće je vrlo bogato brojnim mineralima, a naročito kalijumom i magnezijumom.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Primera radi, u 100 grama suvog voća prosečno ima 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama čak 1.370. U sto grama suvih banana, još više - 1.490 miligrama. Kajsije imaju i rekordnu količinu beta-karotena - 4.620 miligrama u 100 grama.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas