· · Komentari: 0
ISTORIJA

Malo ko zna da se Ivo Andrić SREO SA HITLEROM: Evo koje mu je reči tada uputio (FOTO)

Ivu Andrića svi znamo kao jednog od najpoznatijih književnika i jedinog našeg nobelovca. Ipak, malo je poznato da se naš najpoznatiji pisac pre Drugog svetskog rata bavio politikom.

1637316472_10718_ivo-andric-i-hitler_ig.png
Foto: Vikipedija

Vrhunac njegove službeničke karijere bila je funkcija zamenika ministra inostranih poslova. Na toj dužnosti posetio je i Berlin u vreme kada je Adolf Hitler bio na vrhuncu moći.

Andrić kao jugoslovenski namesnik

- Nemačka aždaja se ustremila na nas - rekao je jednom prilikom Stojadinović svome pomoćniku, "moramo nastojati da je otklonimo od naše zemlje. Neka ide na drugu stranu... Nemci su teški kao prijatelji a opasni kao protivnici...”

Pročitajte još: Ovo je PRVI SNIMAK "crne svadbe", napravljen 1967. godine: Pokojnikova "mlada" na sahranu došla sa mužem (VIDEO)

Još od ranog jutra pripremao sam se za ovaj izuzetan doživljaj. Ostani priseban, pokušavao sam sam sebe da smirim

Andrić je bio diskretni i delotvorni izvršilac zamisli jugoslovenskog namesnika kneza Pavla i njegovog ministra inostranih poslova.

Foto: Vikipedija

Jedan bivši kolega zapisao je da se Andrić kao drugi čovek ministarstva pokazao kao „tihi, meki, prilagodljiv činovnik” obuzet beletristikom i kome je „najvažnije bilo da se ne zameri kolegama”.

Sudar svetova
Još od ranog jutra pripremao sam se za ovaj izuzetan doživljaj. Ostani priseban, pokušavao sam sam sebe da smirim, ali kada sam se u pratnji šefa protokola našao pred Hitlerom, počeo sam da gubim prisebnost i gotovo panično zaželeo da se ovaj strogo protokolarni čin što pre završi. Zapazio sam da je Hitler bio možda nešto niži od mene... Da ste me tada zapitali kakve ima oči, ne bih mogao sa sigurnošću da vam kažem: otkrivao sam u njima neku hladnu radoznalost, hladan sjaj čoveka koji više veruje u svoje ideje i predrasude nego u samog sebe.

Andrićeva uloga "sive eminencije” Ministarstva inostranih poslova završila se onda kada je pala Stojadinovićeva vlada (februar 1939) i kada je na mesto ministra bio postavljen dotadašnji poslanik u Berlinu – Aleksandar Cincar-Marković.

Da bi donekle ublažila nepovoljan utisak na Nemačku zbog smene pronemačkog premijera, nova vlada je njegovog saradnika Andrića postavila za "opunomoćenog ministra i izvanrednog poslanika” u Berlinu. U svojoj preporuci da se odobri diplomatski agreman za jugoslovenskog poslanika, Fon Heren, nemački poslanik u Beogradu napisao je:

- Govori tečno nemački... uvek je smatran jednim od politički najsposobnijih rukovodilaca u diplomatskoj službi Jugoslavije. Za vreme svog dugog delovanja u ministarstvu Andrić je... u svim pregovorima pokazivao temeljno razumevanje nemačke politike.

Kao poslanik stupio je na dužnost u Berlinu 10. aprila 1939. godine. Poslanstvo je bila jedna od najvećih jugoslovenskih misija do tada. Brojalo je 15 službenika. Već nakon nekoliko dana novi poslanik našao se pred firerom. Teško je zamisliti dva različitija karaktera nego što su bili nemački vođa i beogradski poslanik i pisac.

Pročitajte još: Ova kompanija POSEDUJE SVET, a nikada niste čuli njeno ime - Upravljaju milionima miliona!

Andrićev govor prilikom predaje akreditiva Hitleru

Poštovani kancelare,
Čast mi je da Vašoj Ekselenciji predam pisma kojima je Kraljevsko Namesništvo, u ime NJegovog Veličanstva Kralja Jugoslavije, moga uzvišenog Suverena, izvolelo da me akredituje kod Vaše Ekselencije u svojstvu svoga izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra, kao i opozivna pisma moga prethodnika g. Cincar Markovića.

Smatram za naročitu sreću što mi je Kraljevsko Namesništvo poverilo tu časnu zadaću. Odnosi dobrog susedstva, kao i živa privredna i kulturna izmena dobara između Nemačke i Jugoslavije odgovaraju potpuno željama i namerama Kraljevske vlade, i ja sam naročito povlašćen što mi je Kraljevska vlada stavila u dužnost da rad moga prethodnika na tom delu nastavim, a u cilju produbljenja i učvršćenja tih prijateljskih odnosa i uzajamnog poštovanja koje vlada između oba naroda.

Pročitajte još: "PREDVIDEO SVOJU SMRT": Miljenik gledalaca, Stiv Irvin, osetio da ide na poslednju avanturu? Ovako se OPROSTIO od kolega pre nego što je poginuo (FOTO)

Dozvolite, Gospodine Kancelare Rajha, da uverim Vašu Ekselenciju da ću sve svoje snage posvetiti tom zadatku koji predstavlja jedan od značajnijih ciljeva spoljne politike moje vlade. Slobodan sam izraziti nadu da mi blagonaklona podrška Vaše Ekselencije neće nedostajati u izvršenju moje prijatne dužnosti.

Predajući Vašoj Ekselenciji moja pisma, koristim ovu svečanu priliku da izrazim u ime NJegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza Namesnika, Kraljevskog Namesništva i Kraljevske vlade najlepše želje za ličnu sreću vaše Ekselencije, koja sa toliko uspeha i dostojanstva stoji na čelu Velikog Rajha, kao i za dobro i napredak nemačkog naroda.

(Nportal)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.