· · Komentari: 0
NESTVARAN PRIZOR!

Dva okeana se dodiruju ali se njihove vode NE MEŠAJU! Da li znate koji su okeani u pitanju? (VIDEO)

Sigurno ste do sada negde na internetu videli neverovatnu fotografiju koja je nastala u Aljaskom zalivu gde dve vrste vode, jedna blještava svetloplava, a druga, duboke tamne nijanse plave, naleću jedna na drugu.

1617100231_44.JPG
Foto: Printscreen Youtube/

Na mestu gde se susreću Tihi i Atlantski okean, kod Rta Horn, načinjen je impresivan video-snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva - kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmešaju.

Atraktivni snimak napravljen je negde kod najjužnijeg vrha Južne Amerike i objavljen na Ju tjubu.

Međutim, granica između dva okeana je samo neko vreme jasno vidljiva, jer se vode okeana ipak mešaju, samo što taj proces traje "malo" duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci.

<

Naime, da bi se njihove vode izmešale jedva par centimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mešanja kao i za druge tečnosti: difuzija dve tečnosti i fizička agitacija.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo, tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih uticaja na mešanje - talasa, struja, vetrova...

Takođe, gustina okeana može uticati na stvaranje ove vidljive "granice", usled razlike u salinitetima vode, a zatim su tu i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje unose i izvesnu količinu gline u okean i menjaju mu gustinu i boju.

Međutim, i vode okeana se, na kraju, ipak izmešaju, zaključuju stručnjaci.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.