Oglas
· · Komentari: 0

Da li postoji univerzalni recept za sreću? Naučnik sa Harvarda predlaže četiri koraka za povećanje proizvodnje dopamina

Postoji li način da loše stvari koje se dešavaju oko nas ne utiču toliko na našu psihu?

1683997544_shutterstock_1082155934.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svaki put kada čitamo ili gledamo vesti možemo čuti o katastrofama, smrti, ratu, siromaštvu, političkim sukobima... Sve gore navedeno može lako učiniti da se osećamo loše i da svet izgleda kao veoma zastrašujuće mesto za život. Naravno, ne želimo da idemo na sledeći nivo i da ignorišemo ono što se dešava oko nas, ali verovatno je vreme da prestanemo da dozvoljavamo da nam svakodnevni život izgleda potpuno crno i mračno.

Autor školovan na Harvardu i zagovornik pozitivne psihologije, Šon Akor, objašnjava da „niko ne postaje srećan kada uspe. Naprotiv, uspeva kada postane srećan“.

On odgovara na pitanja, kako on, uspešan pisac i diplomac Harvarda, može biti nesrećan. „Deca sa Harvarda su nesrećna kao i svi drugi. Ono što se dešava u vašem životu - od veza, posla, finansija - utiče na samo 10% vaše sreće. Način na koji se nosite sa njima mnogo više utiče na vas“, kaže on.

Hormon sreće, dopamin, koji naš mozak proizvodi kada osećamo radost, ima veoma važan uticaj na naše telo: može povećati produktivnost našeg mozga za 30%.

Šon Akor predlaže četiri jednostavna koraka za povećanje proizvodnje dopamina.

  • Zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni
  • Razgovarajte ili vodite beleške o pozitivnom iskustvu koje ste imali u poslednja 24 sata.
  • Meditirajte da biste pomogli svom mozgu da se bolje fokusira.
  • Neka vaša prva poruka ili mail u kancelariji bude zahvalnost ili pozitivna poruka. Podelite pozitivno razmišljanje sa kolegama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas