· · Komentari: 0

Da li ste se zapitali zbog čega muškarci KLEČE na LEVOM KOLENU kada prose devojku? Običaj je star vekovima!

Postoji određena simbolika ovog gesta

1652015970_gift-habeshaw-sQcvXmxgPfw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Verovatno ste bezbroj puta, kako na filmovima tako i u stvarnom životu, prisustvovali sceni gde muškarac klekne ispred svoje izabranice i izgovori čuvene reči: "Da li želiš da se udaš za mene?"

Običaj je da kutija u kojoj je verenički prsten bude u levoj ruci, a da se otvori desnom, dok se izgovara sudbonosno pitanje.

Ovaj običaj je prisutan kod skoro svakog naroda na svetu - da li ste se nekada zapitali odakle potiče i koja je njegova simbolika?

Jedno istraživanje stranice "Engagement Ring Bible" došlo je do zaključka da ova tradicija vuče korene čak do srednjovekovnog doba!

Naime, tada su se vitezovi spuštali na koleno pred svojim gospodarima kako bi im iskazali lojalnost i poštovanje. U mnogim religijskim obredima ovo je bila uobičajena stvar, a kako su pre mnogo vekova brak i religija bili usko povezani, taj gest preneo se i na muško-ženske odnose. Tako da su  vitezovi kad bi prosili svoje dame ili izjavljivali ljubav klečali na kolenu.

Pročitajte još: HAOS NA VENČANJU! "Pravićeš se da me ne poznaješ?!" Trudna žena upala na svadbu i napravila SKANDAL (VIDEO)

Spuštanjem na jedno koleno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućnoj supruzi. Na taj način joj govori da je poštuje - stručnjak za organizaciju venčanja Kejt Viliard dajeje objašnjenje.

Ali, zašto baš kleče na levom kolenu?

Objašnjenje nije složeno i sastoji se u tome da se vremenom ustalilo nepisano pravilo da bi kutija s prstenom trebalo da nalazi u levoj ruci, a da se otvara desnom.

Ali, Kejt Viliard navodi i jedno praktično objašnjenje - većina pripadnika jačeg pola je desnoruka, pa im je lakše da kleknu na levo koleno.

Spuštanje na levo koleno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu - dodaje ona i naglašava da nije pogrešno spustiti se na desno koleno.

Samo zato što je spuštanje na levo koleno nekako uobičajeno, to ne znači da je prosidba na desnom pogrešna. Vaša buduća verenica verovatno neće ni primetiti na koje koleno ste se spustili - objasnila je Kejt.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.