Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте се запитали због чега мушкарци КЛЕЧЕ на ЛЕВОМ КОЛЕНУ када просе девојку? Обичај је стар вековима!

Постоји одређена симболика овог геста

1652015970_gift-habeshaw-sQcvXmxgPfw-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Вероватно сте безброј пута, како на филмовима тако и у стварном животу, присуствовали сцени где мушкарац клекне испред своје изабранице и изговори чувене речи: "Да ли желиш да се удаш за мене?"

Обичај је да кутија у којој је веренички прстен буде у левој руци, а да се отвори десном, док се изговара судбоносно питање.

Овај обичај је присутан код скоро сваког народа на свету - да ли сте се некада запитали одакле потиче и која је његова симболика?

Једно истраживање странице "Енгагемент Ринг Библе" дошло је до закључка да ова традиција вуче корене чак до средњовековног доба!

Наиме, тада су се витезови спуштали на колено пред својим господарима како би им исказали лојалност и поштовање. У многим религијским обредима ово је била уобичајена ствар, а како су пре много векова брак и религија били уско повезани, тај гест пренео се и на мушко-женске односе. Тако да су  витезови кад би просили своје даме или изјављивали љубав клечали на колену.

Прочитајте још: ХАОС НА ВЕНЧАЊУ! "Правићеш се да ме не познајеш?!" Трудна жена упала на свадбу и направила СКАНДАЛ (ВИДЕО)

Спуштањем на једно колено мушкарац показује ниво поштовања према будућној супрузи. На тај начин јој говори да је поштује - стручњак за организацију венчања Кејт Вилиард дајеје објашњење.

Али, зашто баш клече на левом колену?

Објашњење није сложено и састоји се у томе да се временом усталило неписано правило да би кутија с прстеном требало да налази у левој руци, а да се отвара десном.

Али, Кејт Вилиард наводи и једно практично објашњење - већина припадника јачег пола је деснорука, па им је лакше да клекну на лево колено.

Спуштање на лево колено омогућава просцу да заузме правилну позу и лако отвори кутијицу - додаје она и наглашава да није погрешно спустити се на десно колено.

Само зато што је спуштање на лево колено некако уобичајено, то не значи да је просидба на десном погрешна. Ваша будућа вереница вероватно неће ни приметити на које колено сте се спустили - објаснила је Кејт.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas