Oglas
· · Komentari: 0

Danas je DUHOVSKI UTORAK: Ukoliko želite da vas prati sreća, obavezno u džep stavite ovu stvar

Praznik Svete Trojice proslavlja se tri dana i sva tri su u kalendaru označena crvenim slovom

1655104302_duhovski.jpg
Foto: SPC
Oglas

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Kao i prethodna dva dana i danas je crveno slovo.

Pročitajte još: Vernici slave DUHOVSKI PONEDELJAK: Danas je crveno slovo i ovi poslovi se ne rade

Duhovi predstavljaju i rođendan hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojičin dan.

Narodni običaji i verovanja

Danas nikako ne smete da postite, jer se veruje da će onima koji budu postili ići sve naopako, a naš narod veruje se da jednu stvar treba nositi u džepu da bi vas štitila od nesreće.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije, tako da oni koji obilaze manastire traže oprost grehova ili lek za bolest. 

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju i sreću u domu.

Ovaj običaj potiče još pd prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

Pročitajte još: Danas se slave SVETA TROJICA, u narodu poznati i kao DUHOVI: Prema verovanju ovo treba da uradimo za blagostanje

 

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas