Oglas
· · Komentari: 0
VREMENSKA PROGNOZA

Danas PLJUSKOVI i grmljavina, prolepšanje tek za VIKEND: Ako planirate put, ovo je prognoza za NAREDNIH 10 DANA

Iako je jun počeo, temperature su dalkeo iznad proseka, a kiša pada iz dana u dan.

1622527124_beograd.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Meteorolog Marko Čubrilo naveo je da sredinom dana i u kasnim podnevnim satima ponegde može biti vrlo intenzivnih grmljavinskih pljuskova i pojave grada. Vetar umeren, a u zoni nestabilnosti na udare i jak severozapadni. Nad zapadom regiona i uz obalu Jadrana manje oblaka uz duže sunčane intervale i uglavnom suvo vreme.

"U utorak će visinski ciklon i dalje uticati na vreme iznad regiona, ali će se njegov centar polako udaljavati ka Turskoj te će zbog toga biti manje nestabilnosti i one će se uglavnom javljati nad središnjim i istočnim predelima BiH, Crnom Gorom i Srbijom, južno od Save i Dunava. Nad zapadom regiona više sunca, dok će na istoku i dalje biti umereno do znatno oblačno. 

Uz nešto više sunčanih intervala maksimumi malo viši, ali i dalje ispod proseka za prvi dan meteorološkog leta i uglavnom će se kretati od 13 do 19 stepeni Celzijusa, a samo ponegde na zapadu i jugu oko 23 stepena Celzijusa. Duvaće i dalje umeren, a na istoku regiona povremeno i jak severozapadni vetar.

Sneg u junu!!
 Na višim planianam BiH, Srbije i Crne Gore, preko 1000 nadmorske visine biće naleta snega", rekao je Čubrilo.

Od srede lepše vreme

Kako kaže meteorolog, od srede će ka nama svojom periferijom ojačati polje anticiklona ali će se sve do vikenda jezgro ovog sistema zadržavati zapadnije od nas te će naš deo Evrope i dalje po istočnoj periferiji tog anticiklona biti izložen relativno hladnom strujanju na severa. 

Uz više sunca dnevni maksimumi konačno primereniji ovom periodu godine.

Za vikend i 30 stepeni

"Za dolazeći vikend jezgro anticiklona bi se moglo zadržati istočnije od nas, te bi nad nama uz južno strujanje maksimumi bili i do 30 stepeni Celzijusa, posebno u nedelju na istoku regiona, ali već u nedelju može biti lokalnih nestabilnosti koje su najverovatnije najava nove, konkretnije, destabilizacije atmosfere koja je izgledna oko 07.06. kada bi uz grmljavinske pljuskove ponovo osvežilo. Ako je za utehu to osveženje za sada ne deluje jako i temperatura bi se uglavnom spustila malo ispod proseka.

Dalji razvoj sinoptike je dosta upitan, negde 11.06. do 15.06. bi moglo biti toplije sa maksimumima i oko 30 stepeni Celzijusa, ali operativni GFS već oko 14.06. ima signal za novo osveženje, dok neki od članova njegovog niza to osveženje simuliraju već oko 12.05.

Sumirano, za sada nema uslova za neko jače, pravo, letnje otopljenje i deluje da će se temperature barem do sredine meseca kretati ispod ili oko proseka", kaže Čubrilo.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas