Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Danas se slavi SVETI SIMEON STOLPNIK: Pogledajte u MESEC i saznajte kakva nas godina čeka

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Svetog Simeona Stolpnika i početak nove crkvene godine

1663074131_153274f972e7512278ec85ca3651fefa7f5eff8f.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Vernici danas slave Svetog Simeona Stolpnika, velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

Današnji dan poznat je i kao početak Crkvene Nove godine, kada pocinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mesecnom, bogoslužbenom krugu.

Prema obicajima, na današnji dan, kada se slavi i Sveti Simeon Stolpnik, pocinje jesenja setva. Na današnji dan gleda se i kakav je mesec, ako je mlad, prema verovanju će roditi žito, ali biće rodna i cela godina. Sveti

Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. U 18. godini je pobegao od kuce i zamonašio se. Tokom monaškog života stalno je postio, a prema predanju 40 dana bez prestanka.

Pročitajte još: Naizgled obična fotografija stara 122 godine ima jeziv DETALJ: Misterija koja još uvek nije razrešena (FOTO)

Nazvan je Stolpnik kada se odlučio na težak podvig, život na stubu (stolpu).

Oko njegovog stuba poceli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Pomagao je svima i odvraćao ljude od jeresi. Prema predanju, pored njegovog stuba došla je jednom i zmija i živela mirno pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izlecio je, nakon cega je otišla u zahvalnosti.

Sveti Simeon Stolpnik upokojio se u septembru 459. godine, a njegove mošti nalaze se u crkvi u Antiohiji u Antakiji u Turskoj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas