Oglas
· · Komentari: 0

DETALJNA PRAVILA PETROVSKOG POSTA: Možete da ih prekršite tri puta, a u pitanju su ovi dani

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se posle silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propoved

1686573290_559bec258e20b358ba9574e26cad4c731f8b6fdd.jpg
Foto: SPC
Oglas

Apostolski, Petrovski ili Petrovdanaski post završava se 11. jula, dan uoči Petrovdana.

Ovaj post sličan je Božićnom, ali je nešto blaži od njega. Pravila ovog posta nalažu da se ponedeljkom, sredom i petkom posti isključivo na vodi, utorkom i četvrtkom se može jesti ulje i piti vino, dok se riba može jesti samo subotom i nedeljom kada je takođe dozvoljena konzumacija ulja i vina.

Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, tada je dozvoljen post na ribi, a ako padne u sredu i petak dozvoljen je post na ulju. Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, dozvoljeni su ulje, vino i riba.

Osnovna pravila posta:

  • Ponedeljak, sreda i petak - voda
  • Utorak i četvrtak - ulje i vino
  • Subota i nedelja - riba, ulje i vino

Računajući ove izuzetke, a gledajući i smernice iz srpskog pravoslavnog kalendara, ove godine će vernici moći tri puta da prekrše navedena pravila posta.

Prvi izuzetak je 21. juna na dan svetog velikomučenika Teodora Stratilata, kada je dozvoljena upotreba ulja i vina, iako je tog dana sreda, kada se inače posti samo na vodi.

Drugi izuzetak je 28. jun na dan velikog praznika Vidovdana, crveno slovo u kalendaru, kada je dozvoljena upotreba ribe, ulja i vina, iako je toga dana sreda kada se propisuje post na vodi.

Treći izuzetak je 7. jula kada pada Ivanjdan, takođe veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendari, te iako je toga dana petak, dozvoljen je post ma ribi uz vino i ulje.

Dakle, oni koji poste od danas ne bi trebalo da jedu meso, jaja, pavlaku, sir, kajmak, čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu.

Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje. Budući 12. jul, odnosno Petrovdan ove godine pada u sredu, i toga dana bi vernici trebalo da poste na ribi, ulju i vinu.

Dužina posta je različita i zavisi od datuma proslave Duhova ili Pedesetnice koji spada u pokretne praznike povezane za Vaskrs.

Najduže može trajati šest nedelja, a najkraće nedelju i jedan dan. Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima. Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje samo 15 dana, od 1. odnosno 14. avgusta do 28. odnosno 15. avgusta.

On je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj post je strožiji od božićnog i apostolskog, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane "na vodi", osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas