Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕТАЉНА ПРАВИЛА ПЕТРОВСКОГ ПОСТА: Можете да их прекршите три пута, а у питању су ови дани

За вернике Српске православне цркве данас је почео Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се после силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповед

1686573290_559bec258e20b358ba9574e26cad4c731f8b6fdd.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Апостолски, Петровски или Петровданаски пост завршава се 11. јула, дан уочи Петровдана.

Овај пост сличан је Божићном, али је нешто блажи од њега. Правила овог поста налажу да се понедељком, средом и петком пости искључиво на води, уторком и четвртком се може јести уље и пити вино, док се риба може јести само суботом и недељом када је такође дозвољена конзумација уља и вина.

Ако у току овог поста у понедељак, уторак и четвртак падне Свети са великим славословљем, тада је дозвољен пост на риби, а ако падне у среду и петак дозвољен је пост на уљу. Ако у среду и петак падне празник Светитеља са бденијем или пак Свети чији је храм, дозвољени су уље, вино и риба.

Основна правила поста:

  • Понедељак, среда и петак - вода
  • Уторак и четвртак - уље и вино
  • Субота и недеља - риба, уље и вино

Рачунајући ове изузетке, а гледајући и смернице из српског православног календара, ове године ће верници моћи три пута да прекрше наведена правила поста.

Први изузетак је 21. јуна на дан светог великомученика Теодора Стратилата, када је дозвољена употреба уља и вина, иако је тог дана среда, када се иначе пости само на води.

Други изузетак је 28. јун на дан великог празника Видовдана, црвено слово у календару, када је дозвољена употреба рибе, уља и вина, иако је тога дана среда када се прописује пост на води.

Трећи изузетак је 7. јула када пада Ивањдан, такође велики празник и црвено слово у црквеном календари, те иако је тога дана петак, дозвољен је пост ма риби уз вино и уље.

Дакле, они који посте од данас не би требало да једу месо, јаја, павлаку, сир, кајмак, чоколаду и све што спада у мрсну храну.

Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо, већ једемо рибу, вино и уље. Будући 12. јул, односно Петровдан ове године пада у среду, и тога дана би верници требало да посте на риби, уљу и вину.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс.

Најдуже може трајати шест недеља, а најкраће недељу и један дан. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима. Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који такође траје више недеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример потом следили Богородица и апостоли.

Госпојински пост је најкраћи од четири велика годишња поста и траје само 15 дана, од 1. односно 14. августа до 28. односно 15. августа.

Он је посвећен духовној припреми уочи празника Успења Пресвете Богородице. Овај пост је строжији од божићног и апостолског, те православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики пост, све дане "на води", осим суботе и недеље када је дозвољено уље и вино.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas