Oglas
· · Komentari: 0

Domaćice u staroj JUGOSLAVIJI su ove veštine imale u malom prstu: Evo kako su one održavale domaćinstvo

Evo kako su domaćice u staroj Jugoslaviji prale veš, vezle, plele i kuvale

1706271548_Foto-Reprint-Novosti-Profimedia.jpg
Foto: Reprint Novosti, Profimedia
Oglas

Sigurno ste se barem jednom zapitali kako su naše majke i bake, ili barem većina njih, uspevale da rade, održavaju domačinstvo, brinu o deci i još da pronađu vreme za sebe. I sve to nekako opuštenije i s manje stresa nego što mi danas proživljavamo uz posao i porodicu.

Kako im je to polazilo za rukom - jesu li njihovi dani trajali duže od naših? Šalu na stranu, danas smo se pozabavili jednom zanimljivom temom - kako je nekada, u Jugoslaviji, izgledala jedna prosečna nedelja ili mesec u domačinstvu. Evo par zanimljivosti...

Pranje posteljine u loncu

Prilikom kupovine posteljine danas smo naviknuti da biramo između raznih materijala, boja i dezena. Ali, nekada je posteljina bila bela. Kako bi se održala njena belina, iskuvavala se satim u loncima uz sapun i sodu bikarbonu. Spominje se kako su tokom zime domaćice znale da dodaju čak i so, kako se posteljina prilikom sušenja ne bi zaledila, dok ranije generacije nisu ni prale posteljinu u hladnim mesecima.

Otkuvavao se tek donji veš i dečje platnene pelene. Prve mašine za veš pojavile su se u šezdesetima, ali su građanima postale dostupne tek koju deceniju kasnije. Ako je domačinstvo bilo opremljeno mašinom, brojne domaćice su "tepale" uređaju.

Pletenje i vezenje

Danas na internetu postoje forumi na kojima se objašnjava postupak pletenja odeće. Ipak, ranije se sve štrikalo, od haljine do stolnjaka. Takođe, pocepana odeća uvijek se krpila, pa čak i čarape, a često se rupa na odevnom komadu prekrivala i vezom. Pojavom šivaćih mašina žene su šile odeću za sebe i ukućane, a materijal se kupovao na veliko. Farmerke su postale veliki hit, pa su se dekorativnim krpicama "krpile" i one koje nisu bile pocepane.

Domaći hleb i sir

Žene su znale da iskoriste mleko, pripremajući domaći sir, surutku, kefir, kiselo mleko, maslac... Takođe, pekle su domaći hleb te razne slane i slatke zalogaje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas