Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Домаћице у старој ЈУГОСЛАВИЈИ су ове вештине имале у малом прсту: Ево како су оне одржавале домаћинство

Ево како су домаћице у старој Југославији прале веш, везле, плеле и кувале

1706271548_Foto-Reprint-Novosti-Profimedia.jpg
Фото: Репринт Новости, Профимедиа
Oglas

Сигурно сте се барем једном запитали како су наше мајке и баке, или барем већина њих, успевале да раде, одржавају домачинство, брину о деци и још да пронађу време за себе. И све то некако опуштеније и с мање стреса него што ми данас проживљавамо уз посао и породицу.

Како им је то полазило за руком - јесу ли њихови дани трајали дуже од наших? Шалу на страну, данас смо се позабавили једном занимљивом темом - како је некада, у Југославији, изгледала једна просечна недеља или месец у домачинству. Ево пар занимљивости...

Прање постељине у лонцу

Приликом куповине постељине данас смо навикнути да бирамо између разних материјала, боја и дезена. Али, некада је постељина била бела. Како би се одржала њена белина, искувавала се сатим у лонцима уз сапун и соду бикарбону. Спомиње се како су током зиме домаћице знале да додају чак и со, како се постељина приликом сушења не би заледила, док раније генерације нису ни прале постељину у хладним месецима.

Откувавао се тек доњи веш и дечје платнене пелене. Прве машине за веш појавиле су се у шездесетима, али су грађанима постале доступне тек коју деценију касније. Ако је домачинство било опремљено машином, бројне домаћице су "тепале" уређају.

Плетење и везење

Данас на интернету постоје форуми на којима се објашњава поступак плетења одеће. Ипак, раније се све штрикало, од хаљине до столњака. Такође, поцепана одећа увијек се крпила, па чак и чарапе, а често се рупа на одевном комаду прекривала и везом. Појавом шиваћих машина жене су шиле одећу за себе и укућане, а материјал се куповао на велико. Фармерке су постале велики хит, па су се декоративним крпицама "крпиле" и оне које нису биле поцепане.

Домаћи хлеб и сир

Жене су знале да искористе млеко, припремајући домаћи сир, сурутку, кефир, кисело млеко, маслац... Такође, пекле су домаћи хлеб те разне слане и слатке залогаје.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas