· · Komentari: 0

Izbegnite STRES NA POSLU: Ispoštujte ova 3 PRAVILA i nećete se osećati slomljeno

Koliko god vam je posao neophodan da biste mogli udobno da živite, ako ste nepažljivi on bi mogao postati jedna od najgorih pretnji po vaše mentalno i fizičko zdravlje.

1654343433_1alex-kotliarskyi-QBpZGqEMsKg-unsplash.jpg
Photo: Unsplash

Prema Better Health Channel-u, stres je glavni uzrok zdravstvenih problema, uključujući anksioznost, depresiju i povrede na radnom mestu.

Toksični odnosi na poslu, neispunjavanje radnih obaveza i nedovoljno fizičkog kretanja dok ste tamo, mogu da smanje kvalitet vašeg zdravlja. 

Prema jednoj studiji, muškarci i žene koji su pod visokim nivoom stresa na poslu imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Zato, uprkos tome što ste zauzeti sastancima i rokovima, možete preduzeti neke od ovih jednostavnih mera da biste podržali svoje zdravlje na poslu.

Spakujte ručak

Photo: Unsplash​

Svakodnevno ručavanje "napolju" može brzo da iscrpi vaš bankovni račun, ali i da ugrozi zdravlje. Kada pakujete ručak kod kuće, imate potpunu kontrolu nad tim šta ćete pojesti. Trudite se da vaše "pakovanje" čine zdrave žitarice i povrće, nešto manje porcije proteina i voća i još manje mlečnih proizvoda. Takođe, možete ponovo upotrebiti ostatke od prethodnih obroka, da biste sprečili bacanje hrane.

Na primer, koristite ostatke piletine kao deo preliva za salatu, ili ubacite od večere preostalo povrće u gusti jogurt.

Krećite se što je češće moguće

Photo: Unsplash

Znamo da duži periodi sedenja nisu dobri za telo a, prema rečima doktora Edvard R. Laskovskog, svako produženo sedenje, za stolom, volanom ili ispred ekrana, može biti štetno. Istraživanja su povezala sedenje tokom dugog vremenskog perioda sa brojnim zdravstvenim problemima, među kojima su i gojaznost i visok nivo holesterola.

PROČITAJTE JOŠ: GRAD KOJEG VIŠE NEMA : Žrnov - jedna od najvećih misterija Srbije (FOTO)

Zato bi bilo dobro da tokom radnog dana više hodate, penjete se uz stepenice, istežete se (dok pričate telefonom ili čekate nešto), pa čak i stojite povremeno za radnim stolom. Još ako biste peške dolazili do posla, to bi bilo odlično.

Ponesite vodu svuda sa sobom

Photo: Unsplash​

Kada ste žedni, osećate da treba da pijete vodu, ali tada već počinjete da dehidrirate i trebalo bi da unesete malo vode u svoj organizam. Dehidracija ima mnoge neželjene efekte, kao što su grčevi u mišićima, glavobolja i žudnja za hranom, a sati provedeni na poslu dušu su dali za zaboravljanje na pijenje vode. Najbolji način da se podsetite na ovo je da uvek imate vodu na vidiku na svom radnom stolu. Dijetetičarka Monika Auslender predlaže da pratimo unos vode, jer nam to može pomoći da steknemo naviku da je pijemo.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

Tako, recimo, možemo zabeležiti svaki put kada je pijemo ili podesiti podsetnik u telefonu.

Zaštitite oči

Photo: Unsplash​

Svi oni koji rade za računarom izloženi su stalnom dejstvu njegovog ekrana, koje ne samo da može da izazove iritaciju očiju, već i da ih zamori i potencijalno dovede do njihovog oštećenja, tvrdi Esen Akpek, profesor oftalmologije. "Kada vam oči postanu suve, to smanjuje brzinu čitanja, što dodatno povećava vreme izloženosti kompjuterskom ekranu i pogoršava suvoću. To na kraju može dovesti do upale i hroničnog suvog oka", objašnjava Akpek.

Šta možete da uradite?

Pravilno pozicioniranje računara je dobar prvi korak. Uverite se da je razmak između vas i ekrana dug barem jednu dužinu vaše ruke, a monitor postavite tamo gde ima najmanje odsjaja na njemu.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.