Oglas
· · Komentari: 0

Kako HOBI utiče na naše psihičko i fizičko zdravlje? Potrebno je da nađemo vremena

U užurbanosti savremenog sveta, imati hobi može da izgleda kao nemoguća misija

1665398871_brushes-g4c8b71ee3_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Između posla, društvenih obaveza i obaveza u kući, izdvajanje nekoliko sati nedeljno samo za zabavu nije, nažalost, uvek prioritet. Sebe nekako zanemarimo u danu, pa se neretko dešava da imamo vremena za sve ostalo osim za svoja interesovanja.

Vremenom, ovo može da izazove ogorčenost i bes, jer se zbog naših svakodnevnih zadataka osećamo preopterećeno, smatra se da hobi može pozitivno da utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Zašto su nam potrebni hobiji?

Istraživači su otkrili da su osobe koji su svoje slobodno vreme posvetile hobijima imale manju količinu hormona stresa koji su prolazili kroz njihova tela, piše The List.

Pročitajte još: Stalno nešto čistite? Evo šta to može da kaže o psihičkom zdravlju i kada je vreme da se zabrinete

Hobiji, bilo da su fizičke ili mentalne aktivnosti, takođe mogu da utiču na kondiciju osobe. bSlobodne aktivnosti takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju sna.

Slobodne aktivnosti takođe podstiču mentalno zdravlje

Jedan od prvih znakova depresije je gubitak interesovanja za redovne aktivnosti. Međutim, započinjanje novog hobija može da pomogne u ublažavanju osećanja depresije i anksioznosti. Kada radimo stvari koje nam donose radost, neurotransmiteri u našem mozgu oslobađaju dopamin, hemikaliju koja čini da se osećamo dobro i osećamo zadovoljstvo. Drugim rečima, hobiji ne samo da pomažu u sprečavanju depresije i anksioznosti, već mogu pomoći i u aktivnom ublažavanju simptoma oba.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas