Oglas
· · Komentari: 0
SAMOPOŠTOVANJE

Kako POVRATITI samopoštovanje i zašto je to važno: Poštovanje SEBE je prvi korak

Samopoštovanje je znati da ste vredni i da se prema sebi ponašate u skladu sa tim

1648719980_roxxie-blackham-MMlGbX9BmAo-unsplash.jpg
Photo: Unsplash
Oglas

Poštovanje sebe je prvi korak ka razumevanju da zaslužujete ljubav, pažnju i mogućnosti kao i svi drugi.

- Naš nivo samopoštovanja deluje skoro kao nacrt koji upućuje druge kako da se sarađuju sa nama- kaže Džejm Zakerman, licencirani klinički psiholog iz Filadelfije. -Kada razvijemo zdrave recipročne odnose, nalazimo se okruženi onima koji nas poštuju, podržavaju i tretiraju nas onako kako želimo da nas tretiraju.-

Šta je samopoštovanje?

Samopoštovanje je ljubav prema sebi i pažnja prema sebi. To je rezultat toga da ostanete verni svojim vrednostima i niste spremni na kompromis.

Što se više bavite ponašanjima koja su u skladu sa vašim verovanjima i vrednostima, to ćete se više osećati ispunjeno i samopouzdano. Ovo će zauzvrat poboljšati vaš osećaj blagostanja, kaže Zuckerman.

Poštovanje sebe takođe sprečava da poredite sebe i svoj život sa drugim ljudima. Ovo može biti posebno važno u današnjem digitalnom svetu.

PROČITAJTE JOŠ: Svi ih ŽELJNO IŠČEKUJEMO od trenutka kada SAZNAMO: Evo kada i kako mogu saznati POL BEBE?

„Samoupoređivanje je rasprostranjeno na platformama kao što su Instagram i TikTok“, kaže Zakerman. „Kada imamo nizak nivo samopoštovanja, skloni smo da se uključimo u više društvenog poređenja, zbog čega se osećamo lošije o sebi, nedovoljno dobro, i minimiziramo naša dostignuća.

U svojoj suštini, samopoštovanje je oblik brige o sebi.

„Kada neko ima samopoštovanje, prihvata sebe i veruje da zaslužuje da pripada svetu“, kaže Divja Robin, psihoterapeutkinja iz NJujorka. „Mi smo ožičeni da želimo vezu i osećaj pripadnosti, tako da je pripadnost sebi i prihvatanje neverovatno važno i za psihološko zdravlje.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas